Mai mulți angajați de la Situații Excepționale Bălți, infectați cu coronavirus // Ei îl acuză pe unul dintre șefi că ar fi tăinut că este infectat

Irina Odobescu
16/09/2020
Foto: dse.md

Unul dintre șefii Direcției Situații Excepționale (DSE) Bălți, care s-ar fi infectat cu COVD-19 la sfârșitul lunii august, dar a venit în continuare la serviciu, ar fi răspândit infecția printre angajați. Despre aceasta a sesizat pe Harta Corupției de pe Anticoruptie.md un grup de angajați ai DSE Bălți, care spun că majoritatea efectivului este testată pozitiv la coronavirusul de tip nou, iar angajații au făcut testele și au procurat medicamentele din banii proprii, pe când șeful lor se tratează gratuit la spitalul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

Contactați telefonic de reporterii Anticoruptie.md, angajații care au semnat sesizarea pe Harta Corupției ne-au informat că V.I. și-a făcut testul la coronavirus abia pe 7 septembrie, când a observat că tot mai mulți colaboratori au semne de boală. Mai mult, V.I. venea la serviciu bolnav, fapt demonstrat prin interdicția de a intra direct la șef, ci doar prin Unitatea de Gardă și la acceptul șefului. Chiar dacă avea semne de boală, V.I. l-a chemat la serviciu pe un subaltern, fără a completa actele necesare, și a fost cu acesta prin mai multe subdiviziuni ale DSE din alte localități. Actualmente,  spun angajații cu care am discutat, șeful V.I. invocă că s-ar fi infectat inclusiv de la acest colaborator cu care a mers în deplasare. 

„Șeful a povestit personal că după ce soacra sa ar fi fost la Chișinău la sfârșit de august să achite facturile pentru apartament s-ar fi infectat cu noul coronavirus. După aceasta și soția lui a fost testată pozitiv”, ne-a declarat un aangajat al DSE, care a solicitat să-i respectăm confidențialitatea, din teamă de-a avea probleme la serviciu.  

Angajații DSE Bălți susțin că termometria s-a făcut de ochii lumii, pentru bifă și nu pentru a verifica starea sănătății personalului. „La începutul pandemiei, când un colaborator s-a simțit rău, V.I. spunea că e o viroză, nu coronavirus. Acest subaltern a ajuns în spital cu pneumonie bilaterală și a reușit să se trateze. În loc să organizeze de la spitalul MAI testarea efectivului și să procedeze omenește prin recunoașterea că a răspândit infecția, acest șef încearcă deja să impună o altă versiune. Versiunea nouă ar fi că s-a infectat de la colegul pe care l-a chemat ilegal din concediu și l-a primblat prin subdiviziuni. Tot efectivul e jignit de așa atitudine”, a spus un alt angajat. 

Din spusele angajaților cu care am discutat, cel puțin șase colaboratori au primit testul pozitiv, iar soțiile și copiii acestora, care nu pot merge la școală sau la muncă, la fel prezintă semne de boală. Testarea, inclusiv tratamentul, au fost și continuă să fie achitate din contul angajaților, și nu a instituției.

Autoritățile au confirmat că șase persoane de la DSE Bălți sunt testate pozitiv, iar doi angajați și V.I. sunt internați la spitalul MAI, alți patru se află la domiciliu și primesc tratament. 

„V.I. și-a făcut testul imediat ce s-a simțit rău, ca să nu pună în pericol efectivul. Restricționarea accesului angajaților în cabinetul său a fost efectuată, de asemenea, pentru a asigura securitatea efectivului. Actualmente, DSE Bălți funcționează. Suntem în situație de pandemie și este firesc ca unii angajați să fie infectați, dar este și firesc ca acești angajați să bată alarma și să se testeze. V.I. a raportat conducerii Inspectoratului despre situația de la DSE Bălți”, a declarat pentru Anticoruptie.md, Liliana Pușcașu, ofițer de presă la Inspectoratul general pentru situații de urgență.

Testarea efectivului poate fi efectuată la policlinica și spitalul MAI, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul angajaților de la DSE Bălți. „Actualmente este inițiată o anchetă care urmează să stabilească circumstanțele în care s-au infectat angajații de la DSE Bălți, în sensul de a proteja efectivul de trupă și efectivul de comandă. În prezent, la DSE Bălți activează angajații care nu au simptome ale infecției, iar important este să specificăm că această direcție nu are competențe de intervenție”, a mai precizat sursa citată. 

Irina Odobescu
16/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii