Gheorghe Răileanu, candidat independent în circumscripția nr.40 Cimișlia: primar longeviv cu agoniseală pe măsură

Mădălin Necșuțu
30/01/2019

Gheorghe Răileanu este primar al orașului Cimișlia și va candida independent în circumscripția nr. 40 din Cimișlia. De-a lungul anilor, acesta a intrat de mai multe ori în vizorul organelor de control, fiind acuzat de conflict de interese, dar şi de faptul că nu şi-a declarat toată averea. Autoritatea Naţională de Integritate l-a acuzat că şi-a angajat nora în funcția de contabil și nepoata în funcția de inspector pentru evidența populației. 

Răileanu este la al treilea mandat în fruntea Primăriei. Pe parcursul carierei sale politice, a schimbat două partide. Astfel între 2007 şi 2011, a făcut parte din Alianţa Moldova Noastră. În 2011 a candidat independent pentru încă un mandat la primăria oraşului Cimişlia, obţinând votul cetăţenilor. În 2015 aderă la PLDM. 

Din business în politică

În ultima declarație de avere și interese depusă la CEC în data de 21.01.2019, Răileanu a declarat un salariu anual de la Primăria Cimișlia de 179.441 de lei, iar pentru soția sa, mai multe pensii, dar şi profit de pe firma „Mediprof Răileanu” de 38.058 de lei, precum și un câştig de la 12.200 lei de la aceeași firmă. El a mai raportat patru conturi în bancă pentru salarii și pensii. De asemenea, acesta mai are patru conturi pe firma „Î.I. Mediprof Răileanu” pe care o deține cu o valoare totală de circa 5.500 de lei.

Înainte de a intra în politică, Gheorghe Răileanu a activat în afaceri. Conform declarației de avere, depusă pe 28.03.2018, acesta deținea trei case de locuit cu suprafețe de circa 50 de metri pătrați. Prima a fost dobândită prin donație, iar celelalte două prin cumpărare. El mai deține un apartament de 49 de metri pătrați, două spații comerciale de 133 și 761 de metri pătrați dobândite prin cumpărare.

De asemenea, candidatul are în proprietate cinci terenuri intravilane cu o suprafață totală cumualtă de circa 6.500 de metri, cu o valoare declarată de circa 315.000 de lei.

Primarul are trei mașini: Vaz, Ford Fiesta și Dacia Logan cu o valoare declarată totală de 79.200 de lei. Pe lângă acestea, mai deţine o motocicletă Hiosung GA 125 din 1997, cu valoarea de 6.000 de lei.

Acesta mai deține și 50% din acțiunile societății Mediprof Răileanu cu o valoare 740.473 de lei. Firma are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.

Gheorghe Răileanu a câștigat în 2017 suma de 86.817 de lei în calitate de primar și a mai declarat că este membru fondator la Academia Populară Cimișlia și Asociația Cal Bălan de Bugeac. El a mai declarat salarii de primar de 79.175 de lei în 2016 și de 66.182 de lei în 2015.

În 2018, acesta nu avea conturi în bancă sau alte datorii la bănci. În campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2015, Gheorghe Răileanu a contribuit cu suma de 20.000 de lei pentru PLDM, regăsindu-se pe lista donatorilor la poziția 130. La alegerile parlamentare, acesta nu a mai contribuit cu bani pentru partidul din care făcea parte.

Investigaţiile și „presiunile” politice

Probleme cu organele de ocrotire a normelor de drept au început încă din mai 2015, atunci când Răileanu a fost acuzat de fals în declarația de avere pe 2014, acolo unde nu și-ar fi trecut o serie de proprietăți pe care le deținea.

CNI a stabilit atunci că Gheorghe Răileanu a omis din declaraţia pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400.000 de lei, cinci terenuri pentru construcţii cu suprafaţa totală de 0.6766 ha, patru construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 196.8 m. p., un depozit cu suprafaţa de 761.9 m. p., o construcţie comercială cu suprafaţa de 133.5 m. p., trei automobile şi opt conturi bancare.

„În cazul dlui Răileanu, conflictul a reieșit din angajarea de către acesta a nurorii sale în funcția de contabil și a nepoatei sale în funcția de inspector pentru evidența populației, semnând actele administrative (angajarea, acordarea premiilor și concediilor) în privința acestora. Actele de constatare emise în privința primarilor au fost transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 3132 Cod contravențional”, se arată în actul de constatare.

Răileanu s-a apărat atunci, spunând că la mijloc sunt interese politice.

„Deoarece nu i-am permis unui consilier democrat să-şi dezvolte afacerile în mijlocul oraşului, au şi început să apară dosarele la CNA şi CNI. Vă spun toată povestea: suma de 400 de mii de lei pomenită de CNI este cuantumul patrimoniului firmei pe care am fondat-o. Am declarat întodeauna venitul obţinut de această întreprindere, însă nu am ştiut că trebuie să indic şi patrimoniul ei. Cât priveşte cele cinci terenuri de construcţii, acestea sunt cele pe care sunt situate bunurile imobile declarate. Nu ştiam că trebuie să declar şi construcţia, dar şi terenul de sub ea”, spune Gheorghe Răileanu. Actualul primar recunoaşte totuşi că nu a indicat în declaraţie depozitul şi construcţia comercială pe care le deţine, iar despre conturile bancare vorbeşte că sunt cele salariale şi de pensie. "Este regretabil că atunci când atingi interesele cuiva, începe lupta politică. Dar eu cred că mă voi judeca pe toate capetele de acuzare. Acum nu am timp, sunt în campanile electorală, însă acest CNI şi CNA mă cheamă să dau explicaţii”, a declarat Gheorghe Răileanu, citat de portalul Moldova Curată.

În aprilie 2017, probleme au continuat pentru acesta. Direcţia teritorială Sud a CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat o serie de percheziţii în birourile funcţionarilor din Primăria Cimișlia, inclusiv cel al primarului Gheorghe Răileanu, dar şi la domiciliile acestora.

Procurorii CNA susțineau atunci că, din octombrie 2016 și până în aprilie 2017, funcționarii şi-ar fi depășit atribuțiile de serviciu prin trucarea unei licitații privind achiziţionarea lucrărilor de asfaltare a unei porțiuni de drum din orașul Cimișlia.

În fapt, factorii de decizie din cadrul Primăriei Cimișlia ar fi contractat SRL Rutador pentru lucrări de asfaltare, fără a avea un contract propriu-zis, având o înțelegere prealabilă cu reprezentanții SRL-ului de a legaliza tranzacția după finalizarea lucrărilor.

Astfel, comunicau reprezentanții CNA, citați de Ziarul de Gardă, persoanele publice şi cu funcţii de demnitate publică din cadrul Primăriei or. Cimişlia ar fi cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice, nu au asigurat transparenţa achiziţiilor publice şi concurenţa loială în domeniul achiziţiilor publice, astfel încălcând principiile reglementate de lege.

Răileanu și Primăria Cimișlia au avut o serie de procese de judecată și cu firma „Grandoil” (Lukoil), părțile acuzându-se reciproc de obstrucționare a construcției unei stații de alimentare cu combustibili, fie de dobândire ilegală a autorizației de construcție a acestui obiectiv.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mădălin Necșuțu
30/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii