Poziția socialiștilor, înainte de ședința Parlamentului: „PSRM nu acceptă scenariul Blocului ACUM”

Anticoruptie.md
08/11/2019

Partidul Socialiștilor rămâne pe poziții. Fracțiunea PSRM va înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce premierul nu a retras inițiativa prin care își asumă răspunderea înaintea Legislativului pentru modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, înainte de ședința Parlamentului.

„Am ascultat ce a propus Blocul ACUM - o formulă prin care Guvernul își retrage inițiativa de asumare a răspunderii și tot azi un proiect cu același conținut să fie votat în două lecturi în Parlament și să fie promulgat tot azi de președintele țării. Între timp, s-a convocat fracțiunea PSRM. Juriștii noștri au examinat propunerea din perspectiva legalității și din perspectiva respectării procedurilor care urmează să aibă loc. Fracțiunea a decis că asemenea scenariu nu poate avea loc, din diferite motive. În primul rând, acest proiect de lege este unul neconstituțional, o spun toți juriștii, de la noi din țară și din organizații internaționale, în al doilea rând, dacă colegii noștri erau să fie sinceri, pentru o asemenea abordare trebuia de urgență să se convoace Guvernul și să decidă asupra retragerii acestui proiect, dând dovadă că ei sunt sinceri și într-adevăr vor să iasă din această criză pe care tot ei au generat-o. După aia urma să fie înregistrat în Parlament un proiect de lege, să fie examinat în Comisii. Toate aceste lucruri nu s-au produs și noi am calificat acest lucru ca pe o fumigenă”, a declarat Bolea.

În dimineața zilei de vineri, deputații socialiști au cerut Guvernului să-și retragă proiectul de modificare a Legii Procuraturii prin care Executivul și-a asumat răspunderea și i-a dat timp prim-ministrei Maia Sandu până la ora 15:00, atunci când deputații se întrunesc în ședință plenară. Ei au acuzat partenerii de coaliție, Blocul ACUM, de încălcarea acordului politic, semnat în septembrie. 

Pe de altă parte, deputații din Blocul ACUM au propus ca Guvernul să-și retragă proiectul de Lege privind modificarea Legii Procuraturii, prin care și-a asumat răspunderea și care vizează o nouă modalitate de alegere a procurorului general, iar un proiect similar să fie depus la Secretariatul Parlamentului. Dacă se accepta acest scenariu, proiectul de document putea fi votat astăzi în ambele lecturi.

Joi, după o întrevedere cu deputații din fracțiunea PSRM, Igor Dodon a declarat că nu-și dorește alegeri anticipate. Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că nu vrea căderea Guvernului. 

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Modificările la Legea Procuraturii au următorul conținut: „În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează, conform procedurii aprobate potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.”

Anticoruptie.md
08/11/2019

Comentarii