Anatol Donțu a pierdut funcția de primar al orașului Căușeni. Când vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția vacantă

Anticoruptie.md
25/04/2024
facebook.com/PlatformaDA

Comisia Eelectorală Centrală (CEC) a stabilit data organizării alegerilor locale noi în orașul Căușeni. Decizia a fost luată după ce Anatolie Donțu, membru al Platformei DA, a fost revocat din funcția de primar al orașului Căușeni. La baza hotărârii stau deciziile instanțelor de judecată care au menținut actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate. Scrutinul se va desfășura în data de 17 noiembrie 2024. 

La data de 3 aprilie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis hotărârea prin care a fost menținut actul de constatare al ANI, care a demonstrat că primarul de Căușeni, Anatolie Donțu, nu și-a soluționat conflictele de interese în care se afla. Mai exact, de-a lungul activității primarul a semnat contracte cu o firmă administrată de unchiul său. 

Conform actului de constatare, emis în iunie 2022, Donțu a fost decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică, inclusiv de mandat pe o perioadă de trei ani din data rămânerii definitive a actului de constatare.  În context, ANI l-a decăzut pe primarul ales în cadrul alegerilor locale generale din 2023 din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția (mandatul) de primar, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

În urma alegerilor locale din 5 noiembrie 2023, mandatul de primar al orașului Căușeni a fost câștigat din primul tur de scrutin de candidatul Platformei DA, Anatolie Donțu, cu 76% din votul alegătorilor, dar ulterior a fost invalidat. Cauza invalidării a fost același act de constatare al ANI prin care Donțu a fost decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică o perioadă de 3 ani. 

Decizia a fost atacată în instanța de apel care a obligat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) Căușeni să valideze mandatul de primar al lui Anatolie Donțu. 

Anticoruptie.md
25/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii