Votat în prima lectură// Cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenții parcurilor industriale

Anticoruptie.md
25/04/2024
monitorul.fisc.md

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri. Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C).

a) parcuri industriale de Tipul A - generale, unde sunt desfașurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent producție industrială și valorificare a cercetărilor științifice și/sau dezvoltărilor tehnologice;

b) parcuri industriale de Tipul B -specializate, unde sunt desfasurate doar una dintre activitățile economice permise pe teritoriul parcului industrial, preponderent din domeniul tehnologiilor digitale, creative, informației și telecomunicațiilor, științei, cercetării și dezvoltării, ingineriei, inovaționale și cele aferente acestora;

c) parcuri industriale de Tipul C - Platformele Industriale Multifuncționale, unde pot fi desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent mica producție la nivel local.

Totodată, parcurile industriale vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți. Vor fi reglementate facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale și vor fi stabilite reguli clare pentru terenurile eligibile pentru a deveni platforme de investiții.

Conform notei informative a proiectului la data de 31.12.2022 în Parcurile Industriale erau înregistrați 105 rezidenți, care angajau 4202 persoane. De asemenea, cifra de afaceri a rezidenților PI a crescut constant în deceniul de referință, respectiv în anul 2022 cifra de afaceri a rezidenților a fost de cca 6,9 miliarde MDL.

 

Anticoruptie.md
25/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii