Moldovagaz o ia înainte. Cât ar putea costa un metru cub de gaze naturale

Anticoruptie.md
05/06/2023
Colaj CIJM

Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale de Reglementare Energetică (ANRE) micșorarea tarifului pentru gazelle naturale livrate. Astfel, prețul ar putea scădea până la 19 lei pentru un metru cub, cu aproximativ 10 mai puțin decât tariful actual.

Conform solicitării depuse de Moldovagaz la ANRE, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. Totodată, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă, se propune un tarid de  14 454 lei pentru o mie de metri cubi, ceea ce este cu 42,6% mai puținl În același timp, la punctele cu presiune medie  - 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar la cele cu presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, respectiv cu 31,9% mai puțin. 

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că prețul gazului s-ar putea micșora pentru consumatori, dar scăderea este posibilă din toamnă. Conform ministrului, nu ar fi posibilă micșorarea prețului în lunile de vară, deoarece este nevoie să fie acoperite devierile tarifare acumulate anterior.

„Premise pentru reducerea tarifului vor fi mai aproape de toamnă, poate chiar mai devreme. Va depinde mult nu doar de consumarea devierilor tarifare, dar și de prețul cu care vom putea achiziționa gaz pentru stocurile din toamnă-iarnă. Sunt absolut sigur că prețurile la gaz pentru perioada rece a anului viitor vor fi cu mult mai bune decât iarna precedentă”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul mai spunea că după ce vor fi acoperite toate devierile tarifare, iar Enegocom va procura gaz pentru a-și suplini stocurile pentru sezonul rece, vor exista premise de reducere a tarifului.

 

Anticoruptie.md
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii