Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, despre măsurile antiepidemice: „Trebuia să consultăm comunitatea”

Irina Odobescu
21/10/2020
Foto: MSMPS

Autoritățile recunosc că ar fi trebuit să consulte comunitatea în luarea deciziilor, dar și să informeze mai bine oamenii în contextul pandemiei, care a generat și intensificat criza în domeniul social, economic, dar și de sănătate publică. Declarații în acest sens a făcut ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul celei de-a X-a ediții a Conferinţei internaţionale MACRO.

„Pandemia a general o criză inedită și nu e valabilă doar pentru segmentul de sănătate publică. Nu sunt de acord că mesajul „Stai acasă” a fost inoportun. Poate au existat carențe la informarea persoanelor la asistența socială. Toate serviciile de asistență socială, cu excepția unor servicii de zi au funcționat. Pandemia ne-a învățat mai multe lecții”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății a precizat că focarele care au apărut în instituțiile rezidențiale cu 300 - 500 de beneficiari cu profil psihoneuologic și instituțiile pentru vârstnici au catalizat nevoia continuării reformelor de dezinstituționalizare. „Lecția învățată este că trebuie să mergem pe aspecte de dezvoltare a serviciilor comunitare. Să le asigurăm persoanelor traiul în comunitate, dar și protecție în caz de necesitate”, a mai punctat Dumbrăveanu.  

Autoritățile publice locale vor fi în continuare consultate la luarea deciziilor și revizuirea mecanismului de gestionare a situației epidemiologice în Republica Moldova. Pandemia a venit și cu o criză a lucrătorilor medicali din mediul rural, dar și consolidarea imaginii lucrătorului medical în comunitate.

„Când am intrat în pandemie capacitatea de testare a populației era minimă, puteam să efectuăm pe zi doar câteva sute de teste. Am mers pe consolidarea capacităților laboratoarelor publice și pe testareaa unui număr mai mare”, a conchis Dubrăveanu.

Irina Odobescu
21/10/2020Become a Patron!

Comentarii