Liderul AUR din România, George Simion, cere Bucureştiului să nu mai finanțeze guvernarea de la Chișinău

Valeria Viţu
05/12/2022
Liderul AUR, George Simion și vicepreședintele AUR Moldova, Valeriu Munteanu Foto: Bogdan Rodeanu

Parlamentarul român George Simion, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), a cerut Guvernului de la Bucureşti să nu mai finanţeze guvernarea de la Chişinău. Declarația a fost făcută la Alba Iulia, la congresul extraordinar AUR.  Deputatul USR, Bogdan Rodeanu se întreabă oare ”ce motive are George Simion de este atât de mârșav cu Republica Moldova? Oare nu mai curg banii de la Moscova?”. 

”România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare”, a declarat preşedintele AUR.

Solicitați de RFI, reprezentanții Președinției de la Chișinău spun că nu comentează declarația lui George Simion, care are interdicția de a intra în R.Moldova, până în 2023.

În discursul susţinut în faţa delegaţilor la Congresul extraordinar al AUR, George Simion a declarat că "Basarabia e România" şi că acest lucru este un "adevăr" care trebuie spus "tare şi răspicat".

Totuși, un alt adevăr, continuă George Simion, ”este că România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru Guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina", a spus Simion, citat de Agerpres. El a adăugat că milioane de români au plecat din ţară şi că avem "mai mult de jumătate din ţară în sărăcie lucie". 

De partea sa, deputatul USR din România, Bogdan Rodeanu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, se întreabă într-o postare pe Facebook ”ce motive are George Simion de este atât de mârșav cu Republica Moldova? Oare nu mai curg banii de la Moscova? Oare prietenul și partenerul lui, creierul AUR Moldova, Valeriu Munteanu, începe să aibă probleme cu obținerea finanțărilor pentru partidul lor? Sunt întrebări firești”, a scris Rodeanu pe pagina sa de Facebook.

Câtă vreme Rusia a putut domina Moldova prin sărăcirea oamenilor cu ajutorul politicienilor corupți de la Chișinau, Moscova a fost mulțumită.Acum Moscova nu mai este mulțumită. Și avertizează prin declarațiile lui Simion, continuă deputatul român.

”La Chișinău se accelerează procedura de aderare la Uniunea Europeană. Asta înseamnă măsuri dure antifraudă și anticorupție. Cu toate consecințele: pușcărie și confiscarea fondurilor obținute ilicit. Adică exact banii folosiți pentru plata “protestatarilor” împotriva separării de Moscova. Și se lucrează non-stop. Aplicarea măsurilor anticorupție și antifraudă la Chișinău înseamnă că oamenii Moscovei vor rămâne și fără bani, fără libertate și fără pârghii în instituțiile statului. Moscova e furioasă. Geroge Simion e furios. Dar, președintele Maia Sandu și guvernul condus de PAS nu se limitează doar la a emite legi. Ei vor să arate Europei cât de importantă e lupta națională anticorupție în protejarea de influența rusească”.

”Vor aplica legea. Vor cădea capete. Moldova se reinventează și își curăță interferențele financiare din partea Federației Ruse, ca o țară cu democrație puternică. În acest context, problema lui George Simion este analiza resurselor financiare ale clonei AUR de la Chișinău. Un partid la fel de toxic pentru că e la fel de aservit intereselor Moscovei, cu aceleași mesaje antieuropene, condus de prietenul lui: Valeriu Munteanu. Afacerile creierului și patronului AUR din Moldova devin publice și ridică mari semne de întrebare. I se văd dedesubturile”, susține președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Solicitați de RFI, reprezentanții Președinției de la Chișinău spun că nu comentează afirmațiile lui Simion.

Vicepreședintele AUR Moldova, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal a venit pe Facebook cu un scurt comentariu, după ce a fost întrebat de un internaut și ”cum rămâne cu declarațiile ”șefului”, Tovarășe Munteanu?”.

”Dacă vă referiți la declarația dl președinte Simion despre “finanțarea guvernelor de la Chișinău”? Aceasta a fost decupată din partea a doua a enunțului, conform căruia România trebuie să finanțeze direct administrațiile locale și cetățenii, or din păcate guvernele de la Chișinău cu cât mai mult sunt finanțate tot mai statalisto-moldoveniste devin, ținând oamenii noștri într-un separatism cronic. Asta cu “tovarășe” nu cred că este la locul ei”, a precizat Munteanu.

Tot pe Facebook, Valeriu Munteanu a venit cu un mesaj pe pagina personală, după congresul AUR. ”Calea spre suveranism. Integritatea morală și loialitatea față de electorat. Alba Iulia - Cetatea Marii Uniri”. 

Liderul AUR Moldova, Boris Volosatîi, fost director al Liceului ”Gheorghe Asachi” de la Chișinău nu a venit cu nicio reacție, după declarația lui Simion. Ultima postare pe pagina de Facebook este legată de lucrările Congresului Național al Alianței pentru Unirea Românilor.

”În unanimitate, participanții la Congresul Național AUR au adoptat Rezoluția privind starea sistemului sanitar din mediul rural şi Rezoluția cu titlul „Marea Unire din nou”. Proiectul nostru de Țară este: Reîntregirea neamului. AUR solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Reunirea este unica soluție”, susține Volosatîi.

Niciun alt lider de la Chișinău care se declară unionist nu a comentat în vreun fel declarațiile președintelui AUR.

Doar fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, ex-vicepreședinte al Partidului Liberal, se întreabă într-o postare pe pagina sa de Facebook dacă ”Georgică cere asta în nume propriu sau s-a consultat și cu deputații basarabeni din AUR? Basarabenii din diasporă și din R.Moldova i-au aprobat cererea? Să înțeleg că Basarabia nu mai este România?”.

Trebuie spus că, numele lui George Simion este legat de mai multe incidente și interdicții pe teritoriul R.Moldova. În iunie 2022, liderul AUR nu a fost lăsat să intre în Moldova. Își dorea să ajungă la ședința comună a celor două Parlamente de la Chișinău și București. George Simion a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova până în 2023. El a fost blocat pe Aeroportul din Chișinău și a fost îndrumat spre primul avion înapoi spre București. Precizăm că, George Simion are interdicția de a intra pe teritoriul R.Moldova, după ce, în octombrie 2018, a fost expulzat din R.Moldova, după o manifestație de protest.

Și în 2021, președintele AUR, folosindu-și pașaportul diplomatic de parlamentar, a încercat să ajungă în Moldova, dar fără succes.

În mai 2015, George Simion, pe atunci președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, a fost reținut și expulzat din R.Moldova, de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Și atunci, Simion a primit interdicția de a intra pe teritoriul moldovean. Urma să organizeze un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău. Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca măsură asigurătorie" împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Prima interdicție de intrare în Moldova, George Simion a primit-o în 2009, în timp ce la guvernare se aflau comuniștii în frunte cu Vladimir Voronin. Motivul invocat de oamenii legii ar fi fost încălcarea ordinii publice.

Valeria Viţu
05/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii