Fostul combatant și primar de Corjova, Valeriu Mițul, reținut de pretinșii grăniceri transnistreni

Ilie Gulca
05/05/2021
Valeriu Mițul. Foto: Anticoruptie.md

Valeriu Mițul din Corjova, raionul Dubăsari, fost primar, veteran al Războiului de pe Nistru și activist pentru drepturile omului, a fost reținut miercuri, în jurul orei 09:20, împreună cu soția și sora sa, la pretinsul post vamal din Lunga, Dubăsari, teritoriu controlat de administrația de la Tiraspol. 

„Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, spunându-i să aștepte. Așteptarea a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații Asociației Promo-LEX”, se menționează într-un comunicat al organizației.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate. 

Contactat de reporterul Portalului Anticoruptie, Valeriu Mițul a declarat că se simte bine, dar își face griji că nu va putea să meargă la spital.   

„Eu m-am pornit de acasă, de la Corjova, la Chișinău. Ei m-au blocat la așa-zisul post Lunga. Mi-au luat permisul, buletinul de identitate și m-au tras pe dreapta. Am început să mă enervez din cauza că nu îmi spuneau cauza reținerii mele. Au venit vreo doi în civil cu niște foi. Îmi spuneau că o să îmi aducă acuși niște documente. Eu m-am adresat la Comisia Unificată de Control, la poliție, și, poate, datorită lor, nu mi-au dar nicio foaie”, a relatat Valeriul Mițul.

Promo-LEX califică situația lui Valeriu Mițul identică cu cea a altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri.

Peste o oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către MGB-ul local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

După mai bine de opt luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș nu a fost rezolvată. Situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă. Promo-LEX solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații.

Regimul de la Tiraspol a permis locuitorilor din stânga Nistrului să circule liber în perioada sărbătorilor de Paști.

Ilie Gulca
05/05/2021Become a Patron!

Comentarii