Un viitor digital echitabil, liber și sigur, în obiectivul Forumului național de guvernanță a Internetului

Anticoruptie.md
26/04/2024

Dezvoltarea infrastructurii digitale, a reglementării în era inovațiilor tehnologice, a securității cibernetice și sustenabilității digitale vor fi discutate în cadrul celui de-al patrulea Forum național de guvernanță a Internetului (MIGF), care va avea loc la Chișinău în zilele de 29 și 30 aprilie.

În cadrul Forumului vor participa aproximativ 40 de experți din Moldova, România, Ucraina, Canada, Germania, Belgia, Kazahstan și alte țări. Discuțiile în cadrul evenimentului se vor concentra pe probleme de importanță majoră legate de guvernanța Internetului, cu scopul de a crea un mediu digital incluziv, sigur și durabil.

Participanții la eveniment vor afla despre planurile privind crearea unui sistem eficient de protecție împotriva amenințărilor cibernetice în țară de către Agenții pentru securitate cibernetică, despre provocările transformării digitale în anumite sectoare, abordările de reglementare și implementare a inteligenței artificiale și despre alte tehnologii noi. La fel, vor fi discutate soluții inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii digitale și planurile pentru implementarea în viitor a rețelelor mobile de generația a cincea (5G) în Moldova.

„Obiectivul general al IGF Moldova 2024 este de a promova accesul incluziv, echitabil la internet și tehnologiile digitale, creșterea securității cibernetice și a încrederii, sprijinirea creșterii economiei digitale și încurajarea inovațiilor digitale care să răspundă nevoilor Republicii Moldova”, spune președintele Asociației „Comunitatea Internet”, coordonator național al MIGF Alexei Marciuc. El a adăugat că la evenimentul paralel al Forumului discuțiile vor fi axate și pe provocările legislative și politice pentru libertatea Internetului în Moldova, precum și abordări pentru crearea unui cadru legal mai flexibil și mai echilibrat pentru spațiul online.

Participarea la Forumul național de guvernanță a Internetului va fi posibilă după completarea formularului de înregistrare. Evenimentul va avea loc pe platforma Student Hub a Academiei de Studii Economice din Moldova. Programul Forumului este disponibil aici.

Internet Governance Forum (IGF) - este o platformă globală a ONU, care își propune să reunească toate părțile interesate pentru un dialog echitabil pe probleme legate de guvernanța Internetului. MIGF este o inițiativă națională pentru Republica Moldova, care reunește reprezentanți ai organizațiilor internaționale de profil, instituțiilor guvernamentale, societății civile, businessului, comunităților științifice și tehnice pentru a identifica priorități comune și a discuta probleme și subiecte globale din punct de vedere național.

Anticoruptie.md
26/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii