Agenți ai dezinformării: două posturi tv din Găgăuzia, sancționate cu 100 000 de lei

Anticoruptie.md
26/04/2024
consiliuaudiovizual.md

„Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, CSI – cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova, Scindarea ortodoxiei, Uniunea Europeană = NATO = război”. Sunt doar câteva narațiuni difuzate de posturile de televiziune din Găgăuzia. Toate observațiile au fost adunate într-un raport și prezentate în cadrul ședinței Consiliul Audiovizualului (CA). Membrii CA au dispus sancționarea cu 60 000 lei a TV-Găgăuzia și, respectiv, cu 40 000 de lei - ATV, pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și neasigurarea securității informaționale. În investigația „Spălătoria de creieri” a UTA Găgăuzia, Anticoruptie.md a deconspirat cum în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova, operatorii de televiziune prin cablu retransmit nestingherit posturi TV rusești, care difuzează emisiuni politice și știri de propagandă agresivă. Asta, deși din martie 2022, programele ce incită la ură, război și discriminare au fost INTERZISE, mai întâi prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, iar ulterior printr-o lege, votată de Parlament în iunie, anul trecut. Atât distribuitorii tv, cât și funcționarii autonomiei, sfidează reglementările naționale, iar dacă sunt prinși pe picior greșit, invocă „specificul” local.  Între timp, locuitorii din UTA Gagauz Yeri sunt zilnic asaltați de propagandiștii Kremlinului, care promovează deschis războiul și supremația rusă din... televizoarele lor de acasă. Poate de aceea, oamenii cu care am discutat au criticat măsurile impuse de autoritățile de la Chișinău pentru a limita dezinformarea și manipularea mediatică, iar unii s-au lăudat că Vladimir Putin este modelul lor de lider.

Potrivit  CA, în urma analizei conținuturilor, s-a atestat că serviciul media public regional de televiziune TV-Găgăuzia și postul privat ATV au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare.

Din analiza de conținut pot fi extrase mai multe narațiuni pe care le susțin mesaje susceptibile de a constitui dezinformare:

  1. Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă

  2. Distrugerea Găgăuziei

  3. CSI – cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova

  4. Pierderea limbii și a identității moldovenilor

  5. Pierderea statalității și a valorilor tradiționale

  6. Scindarea ortodoxiei

  7. Uniunea Europeană = NATO = război

Explicații și exemple reprezentative ale dezinformării pot fi vizualizate aici.

Sursa citată indică că TV-Găgăuzia a admis discursuri de ură, la fel, vorbitorii au îndemnat participanții la acțiunile de separatism și dezbinare, sub pretextul apărării intereselor Găgăuziei și a RM „что гагаузы – это тот народ, который на самом деле зря его недооценивают… Просто вот приходит момент, когда мы всё отберем” „В какой-то момент я думаю, что гагаузский народ всё вернёт назад.”

Serviciul de televiziune ATV a difuzat forumul organizat pentru aniversarea a 10 ani de la referendumul din 2014 în UTA Găgăuzia.

S-a atestat că postul a difuzat narațiuni pe care le susțin mesaje susceptibile de a constitui dezinformare: Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, distrugerea Găgăuziei, CSI – cea mai mare piață de desfacere pentru Republica Moldova, pierderea limbii și a identității moldovenilor, pierderea statalității și a valorilor tradiționale, scindarea ortodoxiei.

Urmare a controlului inițiat au fost demonstrate trei elemente:

  1. Caracterul fals sau înșelător al informației. Dezinformarea prin asta și este periculoasă, că anumite mesaje conțin un amalgam de elemente care pot fi adevărate, dar ambalate de așa manieră încât să inducă în eroare publicul, și exact asta se face prin narațiunile care sunt prezente în raportul nostru,

  2. Aceste informații au fost distribuite cu intenție, având în vedere că s-a știut că este un eveniment și ce se va întâmpla acolo, cu atât mai mare era responsabilitatea furnizorului să protejeze publicul de astfel de mesaje. Voi fi în dezacord că nu puteați face nimic, erați obligați să explicați anumite lucruri, să contextualizați, să faceți un lucru jurnalistic, etic și corect de explicare a mesajelor care au fost transmise. Nu GRT este responsabil de ce au spus anumiți actori politici sau activiști civici, dar având în vedere faptul că vorbim despre anumite personalități publice, ale căror afirmații și declarații au fost dezmințite în nenumărate rânduri, cu atât era mai mare responsabilitatea furnizorului să explice oamenilor și să se dea toată informația de context,

  3. Al treilea element al dezinformării este că aduc atingere securității naționale, ori toate narațiunile prezente în acest raport aduc atingere securității naționale prin faptul cum au fost prezentate. Unul din elementele care fundamentează în mod clar că e vorba de dezinformare, este caracterul repetitiv al acestor mesaje. Ele sunt de cel puțin 20 de ani repetate și amplificate la fiecare criză în care se află Republica Moldova.

„Noi am vrut să vedem contribuția furnizorului public la coeziune, unire, înțelegerea comună a lucrurilor. Vreau să cred că Moldova este casa noastră comună. Ați obținut autonomie, în primul rând pentru că ați vrut să conservați limba și cultura găgăuză. Ar fi poate timpul să abandonăm discursul cu elemente de separare.”, a precizat vicepreședinta CA, Aneta Gonța.

În timpul audierii raportului în fața sediului CA s-au adunat un grup de locuitori ai Găgăuziei, care au protestat „împotriva presiunilor asupra postuljui de televiziune GRT”.

sursa foto: captură video/ privesc.eu

Menționăm că TV-Găgăuzia nu este la prima sancționare. În decembrie 2022 și în iunie 2023, postul regional a fost sancționat cu 10 000 lei și 15 000 lei pentru faptul că nu a atins cota de 25% de programe locale difuzate în limba română. 

Anticoruptie.md
26/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii