„Este informație de interes public”. Parlamentul a votat legea ce prevede anularea „secretului offshore”

Irina Odobescu
14/10/2021
Foto: Digital life

Deputații au votat, joi, în prima lectură, legea care prevede anularea secretul offshore pentru a oferi o transparență maximă companiilor care activează în Republica Moldova. Proiectul a fost votat cu voturile a 81 de deputați.

Agenția Servicii Publice va asigura publicarea beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența. În Republica Moldova, sunt înregistrate peste 500 de companii vizate de proiectul de lege.

„Cei care ascund sub pretextul „secretului offshore” evaziuni fiscale, corupție, crime organizate, spălări de bani, atacuri raider, trebuie să fie cunoscuți. Informația despre fondatorii, administratorii, beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova este informație de interes public și orice îngrădire a acesteia este o încălcare a dreptului constituțional al cetățenilor”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba. 

Investigațiile jurnalistice din ultimii ani realizate de Anticorupție.md au scos la iveală foarte multe scheme de corupție puse la punct de companii offshore abonate la banii publici.

Oligarhi precum Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon sau chiar fostul președinte prorus Igor Dodon au fost conectați la astfel de companii offshore prin scheme de corupție și finanțări ilegale din străinătate.

Irina Odobescu
14/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii