Cum își motivează judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție demisia: „Nu putem judeca flămânzi și desculți”

Julieta Savițchi
06/11/2018
Foto: CIJM

Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să plece din sistem. Declarația a fost făcută de magistrata Iulia Sîrcu pentru portalul Anticoruptie.md.

„Legislatorul, în loc să încurajeze magistrații, să îi motiveze prin salarii, reduce ceea ce am obținut până acum. Reduce fără a ține cont de normele internaționațe. Nimeni nu ține cont de volumul de lucru pe care îl are un judecător, de atmosfera stresantă. Ce fel de justiție poate să facă un judecător desculț și flămând?”, a declarat magistrata.

Iulia Sârcu a mai spus că magistrații sunt stresați și din cauza atitudinii cetățenilor față de ei: „În societate și mass-media a pornit o teroare împotriva judecătorilor. Poate că sunt unele cazuri, dar nu trebuie să se judece după unul - două cazuri. Înainte eram mândră că sunt judecător, iar acum nu mai pot afirma acest lucru. Am lucrat 37 de ani în sistem și mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă. Aș fi vrut să plec altfel. Dar, împreună cu alți colegi, am decis să facem acest pas pentru că nu mai putem tolera cum se procedează cu noi. Sper ca gestul nostru să îi determine pe guvernanți să se gândească și să îi ajute pe colegii care rămân în sistem”.

Valeriu Doagă a declarat că a decis să demisioneze pentru că „a venit timpul”. ”Mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă, dar cred că a venit timpul să plec, să eliberez locul pentru alți colegi mai tineri”, a precizat magistratul. Doagă a mai comunicat că nu a decis încă cu ce se va ocupa după ce îi va fi acceptată demisia, însă nu excude că va continua să lucreze în domeniul jurisprudenței.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis marți, 6 noiembrie, cererile de demisie depuse în ajun de către magistrații Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Valeriu Doagă, Iulia Sârcu și Elena Covalenco. „E regretabil, au o experiență vastă, au făcut mult pentru independența justiției, dar nu sunt impedimente pentru a le refuza demisiile”, a declarat președintele CSM, Victor Micu, în timpul examinării cererilor de demisie depuse de magistrații CSJ.

Micu a propus ca cei cinci magistrați să fie înaintați pentru acordarea distincțiilor de stat. După ce a acceptat CSM cererile de demisie ale magistraților, aceștia urmează să fie demiși de către Parlament.

CSM a avizat negativ astăzi proiectul legii salarizării în sistemul bugetar din cauza că salariul unui magistrat va fi mai mic la sfârșit de an cu circa 1.600 - 1.700 de lei.

„Opinia noastră este să fie menținută legea noastră specială. Cred că și procurorii sunt de acord cu noi”, a declarat magistrata Nina Cernat în cadrul ședinței CSM.

Precizăm că salariul de funcţie al judecătorului din cadrul Curţii Supreme de Justiţie se stabileşte în cuantum de: a) 4,8 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de pînă la 16 ani; b) 5,0 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de peste 16 ani. Salariul mediu pe economie constituie pentru 2018 peste 6.000 de lei.

Prin urmare, judecădorii de la CSM care au vechime în muncă de peste 16 ani ridică un salariu de peste 30.000 de lei.

 

Julieta Savițchi
06/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii