ANRE sesizează Consiliul Concurenței: scumpirea gazului compimat de către Transautogaz ridică mai multe semne de întrebare

Ion Chișlea
25/01/2022
Transautogaz.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a calificat  drept  ,,neinspirată" decizia Transautogaz, subsidiara Moldovagaz,  de a scumpi gazele naturale comprimate pentru vehicule cu 25 la sută şi a cerut Consiliului Concurenței să investigheze cazul prin prisma legislaţiei concurenţiale.

Transautogaz a argumentat scumirea din 22 ianuarie a metanului comprimat de la 13,1 la 17,6 lei,  prin majorarea tarifelor la gaz, scumpirea energiei electrice și a echipamentelor pentru comprimare,  dar și prin majorarea prețului gazului comprimat în unele țări precum Italia sau Ucraina. Pe de altă parte, ANRE susţine că unii din acești facori nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului.

Agenția menționează că argumentul privind influența costului energiei electrice, necesare pentru comprimare nu este valabil așa cum prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate ultima dată acum un an și rămân neschimbate până în prezent. Nici argumentul privind scumpirea gazului nu e justificat deoarece stațiile de gaz comprimat  cumpără  gaz natural la tarifele modificate în luna noiembrie a anului trecut. Recent, Moldovagaz a cerut o nouă majorare a tarifelor, însă, deocamdată, acestea rămân neschimbate.
„Dacă majorările efectuate de către operatori toamna trecută au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate prin Hotărârea ANRE, atunci argumentarea creșterii prețului din 22 ianuarie trezește mai multe semne de întrebare.”, menționează Agenția într-un comunicat de presă.

Amintim că scumpirea de sâmbătă a gazelor comprimate este a doua în ultimile două luni, după cea din noiembrie cu 60 la sută, de la opt la 13,1 lei. ANRE precizează că cei mai mari consumatori ai gazului comprimat sunt prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau autocare, iar majorarea afectează substanțial atât prestatorii de servicii, cât și pasagerii acestora.

Scumpirea gazului comprimat i-a nemulţumit pe prestatorii serviciilor de taxi, maii mulţi taximetrişti din Chișinău și Bălți sistându-și activitatea.

În prezent în Republica Moldova activează cinci operatori  de comercializare a gazului natural comprimat pentru autovehicule, care gestionează 20 de stații de alimentare. Dintre acestea, 12 revin Transautogaz, Lukoil-Moldova are patru stații, Saltica-Lux – două, iar Rompetrol și Oltavim SRL, câte una. Dintre aceste, doar Transautogaz a majorat preţurile.
 

 

Ion Chișlea
25/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii