Acces la subvenţiile statului pentru toţi producătorii agricoli: Fermierii cu gospodării modeste, pe picior de egalitate cu marii producători

Ion Chislea
07/12/2021

Fermierii care deţin terenuri cu suprafaţa mai mică de două hectare vor putea să beneficieze de subvenţii din partea statului, la fel ca şi marii producători agricoli. Deputații au aprobat, în prima lectură,  în ședința de luni un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, care prevede îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor.

Modificările se referă la includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții, producătorul agricol micro, care deține până la două hectare de teren agricol arabil.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, proiectul  a fost elaborat pentru a facilita accesul producătorilor agricoli la sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR), precum și pentru a îmbunătăți politicile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural prin ajustare la necesitățile economiei naționale.

În cadrul ședinței plenare, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, a menționat că proiectul urmează a fi consultat cu asociațiile de producători agricoli și propus spre aprobare în lectura a doua.

În acest an, până la 1 octombrie 2021, au fost recepționate 3143 cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale în sumă de 544,4 milioane lei. Pentru  anul 2021, valoarea FNDAMR constituie 1,1 miliarde lei dintre care  pentru subvenții post-investiționale sunt prevăzute 773,9 milioane  lei.

Producătorul agricol micro deţine până la două  hectare de teren arabil și/sau până la un hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, 1 hectar de legume în câmp deschis,  0,1 hectar de legume în teren protejat,  până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine.

Producătorul agricol mic deţine de la două până la 10 hectare de teren arabil şi/sau de la  unu până la trei  hectare de terenuri ocupate de culturi perene în rod, ori de la unu până la trei hectare de legume în câmp deschis,  de la 0,1 până la 0,3 hectare legume în teren protejat, de la 41 până la 100 de capete de bovine sau de la 51 până la 2000 de capete de porcine, de la 51 până  la 150 capete ovine/caprine.

Producătorul agricol mijlociu deţine de la 10 până la 75 de hectare de teren arabil şi/sau de la trei până la 15 hectare de terenuri ocupate de culturi perene în rod, ori de la trei până la cinci hectare de legume în câmp deschis, de la 0,3 până la un hectar legume în teren protejat, de la 100 până la 250 capete de bovine sau de la 2001 până la 10000 capete de porcine, sau de la 150 până la 450 capete ovine/caprine.

Producătorul agricol mare deţine mai mult de 75 de hectare de teren arabil sau mai mult de 15 hectare de terenuri ocupate de culturi perene în rod, mai mult de cinci hectare de legume în câmp deschis, ori mai mult de un hectar de legume în teren protejat, peste 250 capete de bovine, ori peste 10000 capete de porcine, peste 450 capete ovine/caprine.

Ion Chislea
07/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii