A două ședință CSM, amânată. Reacția președintelui interimar, Dorel Musteață

Anticoruptie.md
22/10/2019

Ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată din nou. Este a doua ședință a Consiliului, care se amână din lipsă de cvorum. Președintele CSM acuză că ședințele sunt intenționat boicotate și se încearcă blocarea activității organului de autoadministrare judecătorească.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, la ședința de marți a CSM, doar opt membri și-au confirmat prezența. „Un membru al CSM și anume cel desemnat de Parlament, domnul Ion Postu, atât la ședința din 17 octombrie, cât și la ședința de astăzi nu s-a prezentat. Dumnealui ne-a telefonat și ne-a spus că nu poate să se prezinte. Am telefonat să convenim să amânăm pentru altă oră, însă nu ne-a mai răspuns la telefon. Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă a face ca CSM să nu fie lucrativ”, a declarat Musteață.

În același timp, președintele CSM a punctat că, marți dimineața, în cancelaria CSM, a parvenit sesizarea procurorului general interimar privind eliberarea acordului de urmărire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare, tragere la răspundere penală a unui judecător. „Sesizarea în cauză necesită o verificare, după cum prevede legea de către inspecția judiciară și în cinci zile CSM urmează să se pronunțe vizavi de sesizarea dată. Sunt vizați mai mulți judecători, inclusiv mai mulți judecători din mai multe instanțe. Inclusiv judecători, care s-au aflat pe scenă la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, inclusiv judecători care sunt candidați, la alegerile din 25 octombrie, pentru a fi aleși în calitate de membri CSM”, a mai adăugat Musteață, în cadrul ședinței CSM.

Potrivit Ziarului de Gardă, președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a expediat în adresa tuturor instanțelor din țară un mesaj privind organizarea, pe 25 octombrie, a ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării, conform legii, ține de competența CSM. În acest context, în cadrul ședinței de marți a CSM, Dorel Musteață a venit cu un mesaj pentru tot sistemul judecătoresc. „Temei legal pentru convocarea ședinței de pe 25 octombrie nu există. Îndrumăm judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile”.

Între timp, potrivit portalului Bizlaw.md, la 21 octombrie, un grup de magistrați de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare la Centru Național Anticorupție, prin care solicită ca președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, revocat la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor, care ar fi fost ilegal convocată, să fie cercetat contravențional pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Judecătorii semnatari susțin că Musteață nu are dreptul să-și continue activitatea și să convoace ședințe la CSM, întrucât a fost revocat din funcție la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor, din 27 septembrie.

Amintim că, la 17 octombrie, CSM s-a convocat în ședință extraordinară, aceasta însă a fost amânată. Potrivit agendei, semnate de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, magistrații urmau să examineze 17 chestiuni.

Ședința de joi a CSM este organizată la aproape o lună după ce, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilorau decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală.

Duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare. Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție inițiate de Guvernul Sandu.

Anticoruptie.md
22/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii