Votat în lectură finală// SIS –  mai multă independență și mai multe atribuții pentru directorul instituției

Tatiana Gherța
08/06/2023
CIJM

Legislativul a adoptat cu votul a 54 de deputați din majoritatea parlamentară proiectul de lege pivind Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Anterior, proiectul a fost criticat pentru că oferea SIS-ului mai multe instrumente de ingerință în viața privată, fără să prevadă și mecanisme de control eficiente. Conform autorilor proiectului, prevederile cu scandal au fost excluse.

În noul proiect adoptat de parlaemnt a fost revăzut conceptual atribuțiile SIS, respectiv, au fost stabilite expres obligațiile și împuternicirile SIS. În formula actualizată au fost reglementate detaliat atribuţiile, obligaţiile şi drepturile Serviciului și stabilite categoriile de fapte, riscuri şi ameninţări ce prezintă un pericol deosebit pentru securitatea naţională. S-au reglementat detaliat categoriile de infracţiuni a căror prevenire şi contracarare este atribuită Serviciului.

„De menționat că, în vederea asigurării unui proces legislativ și obiectiv, a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția pe marginea acestei inițiative legislative. Ulterior, au fost organizate peste 20 de dezbateri publice în cadrul cărora au fost examinate obiecțiile și propunerile enunțate de Comisia de la Veneția, precum și de instituțiile interesate. Astfel, la definitivarea proiectului de lege, au fost revăzute conceptual atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate și au fost stabilite expres obligațiile și împuternicirile SIS, fiind excluse ambiguitățile și drepturile excesive”, se menționează în comunicatul emis de Legislativ.

Pe lângă ajustările generale legate de SIS, proiectul implică nemijlocit și independenţa în activitate a directorului SIS. În proiect au fost reglementate detaliat condiţiile de numire în funcţie, încetare şi suspendare a mandatului directorului Serviciului, precum şi atribuţiile acestuia.

 

Tatiana Gherța
08/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii