Trai pe „butoiul cu pulbere”// Locatarii unui bloc din Florești se tem pentru ziua de mâine

Mihaela Cibotaru, Alina Țurcanu
09/06/2023
NordNews

Proprietarii a 48 de apartamente ale unui bloc locativ din Florești trăiesc cu frica pentru ziua de mâine, după ce arendașul spațiilor comerciale de la parterul blocului a dărâmat piloni și pereți, pentru a-și aranja spațiul după bunul plac. În plus, locatarii de la nivelul 1 nu au parte de liniște în case, din cauza gălăgiei produse de magazinul de la parter și de aparatele de aer condiționat, instalate pe acoperișul acestuia. La limita disperării, locatarii blocului au adresat o sesizare pe Harta corupției, de pe portalul Anticoruptie.md și au luat cu asalt instituțiile statutului.  Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a dispus sistarea lucrărilor de construcție și a acționat în judecată arendașul, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică a constatat depășirea nivelului permis al gălăgiei și vibrațiilor, administrația magazinului susține că este dispusă să întreprindă măsuri, însă vrea garanții că după aceasta locatarii nu vor veni cu noi reclamații la același subiect.

Atunci când, în septembrie 2022, la parterul blocului din str. Ștefan cel Mare, 30, din orașul Florești, au început lucrări de construcție, pentru locatarii de la primul nivel a început o perioadă de gălăgie continuă, spun ei. Zgomotul produs în magazin, în special de activitățile de transportare a mărfurilor, era practic permanent. În plus, magazinul a instalat pe acoperișul clădirii pe care o închiriază, trei aparate de aer condiționat, dar acestea se află în apropierea geamurilor oamenilor.

Locatarii de la primul nivel încă încercau să rezolve problema zgomotului permanent, când blocul a fost zguduit, la propriu, de utilajele antrenate în lucrările de construcție la parter – o altă parte a spațiului a fost dată în arendă. În scara blocului și în apartamente de la nivelul 4 au apărut fisuri în pereți și de atunci locatarii nu mai au liniște.

Când au reușit să intre la parterul blocului, unde aveau loc lucrările de reparație, locatarii au depistat că acolo au fost dărâmați piloni și pereți, ceea ce, în opinia lor, prezintă risc pentru rezistența blocului. Mai mult, în cadrul lucrărilor a fost dărâmată o placă de beton, pentru a face acces în subsolul blocului.

Îngrijorați de cele văzute, locatarii s-au adresat la proprietarul încăperii – Cooperativa MoldCoop, unde spun că au fost redirecționați la arendaș, SRL „Nicanor Construct”. La ultima adresă au aflat că spațiul a fost arendat  de întreprinzătoarea Cegorean Ina, care a și inițiat lucrările de construcție. Întreprinzătoare este soția șefului Secției raionale construcții, gospodărie comunală și drumuri, Valeriu Cegorean și locatarii s-au adresat și la el, însă nu au reușit să rezolve problema, ba chiar s-au lovit de o atitudine ostilă.

„Am scris peste tot unde am putut. Au fost reprezentanții AST, care au dispus stoparea lucrărilor, însă cum au plecat ei, muncitorii au continuat lucrările. Când ne-am adresat la Cegorean, el ne-a atenționat că noi vorbim prea mult”, spune o locatară a blocului respectiv.

AST a constatat la parterul blocului lucrări „de desființare a unei porțiuni a peretelui subsolului și spargerea planșeului de acoperire a subsolului din elemente prefabricate din beton armat fără autorizație de construire”. Instituția a acționat în judecată pe Cegorean Ina, pentru aplicarea unei amenzi și a măsurii de siguranță prevăzută de art. 439(6) a Codului Contravențional - „demolarea construcțiilor neautorizate și remedierea construcțiilor afectate în urma intervențiilor neautorizate”.

 

Lucrările de construcție au fost stopate abia după a doua vizită a reprezentanților poliției, care au fost alertați de oameni. „Ne este frică să ne aflăm în casele noastre. Lucrători în domeniul construcțiilor ne-au spus neoficial că ceea ce s-a făcut în blocul nostru este nepermis – a fost dărâmat pilonul de suport al blocului și acum clădirea nu mai este sigură”, spune Elena Marcauțan, care locuiește în blocul cu pricină.

Chiar dacă îngrijorarea locatarilor blocului din Ștefan cel Mare, 30 a atins cote maxime în această primăvară, cauzată de dărâmarea pereților și pilonilor, totuși neînțelegerile între aceștia și arendașii de la parter, de data aceasta proprietarii magazinului „Local”, au început în septembrie 2022. Locatarii de la etajul 1 s-au pomenit martori auditivi ai fiecărei mișcări făcute în magazin, unde zilnic sunt transportate produse cu ajutorul rohlelor, iar în fața geamurilor unora dintre ei funcționează aparate de aer condiționat, care huruie permanent.

„De 10 luni eu nu pot dormi în casa mea, nici ziua, nici noaptea! Zgomotul produs în depozit și de aparatele de aer condiționat nu încetinește vreodată. Oamenii care au posibilitate, se mută în altă parte, pentru a putea trăi. Sunt locatari care și-au părăsit apartamentul și stau în chirie în alt bloc, pentru că copiii lor nu puteau dormi în această gălăgie permanentă. Inițial ne-am adresat la administratorul „Imensitate” cu rugămintea să soluționeze problema cu această gălăgie, dar atunci când nu am văzut vreo reacție din partea dumnealui, noi ne-am adresat la poliție”, spune Elena Marcauțan.

În noiembrie 2022, Inspectoratul de poliție Florești a informat-o pe Elena Marcauțan că, în urma verificărilor făcute, zgomotul este în limitele normei și careva contravenții nu au fost depistate. În aceeași lună, „Imensitate” a depus plângere împotriva sa, întreprinderea fiind supărată pentru că ea ar crea „impedimente activității punctului comercial” înaintând reclamații, din cauza cărora „organele de stat sistematic vizitează încăperea și întreprind acțiuni de control”. Totodată, întreprinderea informa Primăria că a contractat servicii de măsurare a nivelului de zgomot în magazin și dispune de document care confirmă că acesta se încadrează în normele admisibile și că administrația a întreprins acțiuni pentru reducerea zgomotului, însă locatara a scris reclamații în continuare.  

Centrul de Sănătate Publică (CSP) Soroca, în martie 2023, după efectuarea măsurărilor, a emis o concluzie potrivit căreia nivelul zgomotului produs de agentul economic depășește normele admisibile. CSP a solicitat SRL „Imensitate” să implementeze măsuri pentru lichidarea poluării fonice, să întreprindă în regim de urgență măsuri specifice de reducere a nivelului de zgomot și să asigure condiții de trai pentru populație, prin respectarea normativelor admise de emitere a zgomotului și vibrației. În mai curent, și primăria informa petiționara că a transmis agentului economic un demers în care cere întreprinderea măsurilor necesare pentru reducerea gălăgiei.

Solicitat de Anticorupție, Andrei Dancenco, manager al SRL „Imensitate”, a spus că întreprinderea își dorește soluționarea problemei. Administrația companiei deja a procurat echipamente cu roți de cauciuc, ca să reducă nivelul zgomotului. La fel, e analizată posibilitatea strămutării aparatelor de aer condiționat pe fațada clădirii. Condiția întreprinderii este să fie semnat un document între locatari și SRL, avizat notarial, că în urma executării lucrărilor pentru reducerea nivelului de zgomot, de un anumită valoare rezonabilă și agreată cu locatarii, aceștia nu vor mai scrie reclamații. El admite că Elena Marcauțan ar avea interese personale, inclusiv pentru că plângerile ei au început înainte încă de deschiderea magazinului și primele adresări au fost doar din partea ei.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

 

 

Mihaela Cibotaru, Alina Țurcanu
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii