„Sunt consternat”. Reacția lui Peter Michalko la atacurile „rău-intenționate” ale lui Țîrdea la adresa societății civile

Ilie Gulca
22/10/2020

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, se declară „consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate”, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova. Reacția oficialului a fost provocată de un discurs scandalos al parlamentarului Bogdat Țîrdea, în care acesta califică organizațiile neguvernamentale drept „agenți străini” și își exprimă regretul că nu le pot fi deschise dosare penale.   

„Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii”, a scris diplomatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor.”  

Astfel de atacuri, în opinia lui Peter Michalko, ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Deputatul socialist, Bogdat Țîrdea, a lansat miercuri o carte, „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”, în care pretinde că aduce probe despre faptul că societatea civilă, cu suportul mai multor organizații internaționale, inclusiv Fundația Soros-Moldova, ar fi „luat sub control o țară”.

La rândul său, Fundația Soros și-a exprimat regretul că „în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care îi vizează formațiunea politică”.

Ilie Gulca
22/10/2020Become a Patron!

Comentarii