EXCLUSIV// CINE i-a turnat pe profesorii turci expulzați de la liceele Orizont. CARE sunt probele administrate la dosar

Mădălin Necșuțu
11/09/2018
Riza Dogan (stânga). Foto: Facebook.com

Regimul Recep Erdogan i-a plasat deja în detenție pe profesorii turci expulzați din Moldova. Motivele care au stat la baza solicitării de extradare a celor șapte se bazează pe probe extrem de subțiri cum ar fi denunțuri ale unor oameni din Turcia făcute pe numele lor, a declarat într-un interviu pentru portalul Anticoruptie.md o sursă apropiată famiilor celor expulzați, care a dorit să-și păstreze anonimatul, din motive de securitate. 

„Toți sunt în Turcia. Deja sunt arestați preventiv și sunt plasați în detenție. Urmează să li se pregătească și rechizitoriul, dar nu se știe după cât timp”, ne-a declarat sursa. Supuși presiunilor regimului Erdogan, aceștia recurg deseori la astfel de tactici pentru a-și scăpa propria persoană de amenințarea cu închisoarea.

Sursa ne-a mai declarat că, în cazul lui Riza Dogan (foto stânga), directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, cel care l-a denunțat drept afiliat al Mișcării clericului moderat Fetullah Gullen, este un prieten bun al acestuia din copilărie. „El nu a vrut să-i facă rău, ci, presat, s-a gândit să denunțe drept „gullenist” pe cineva din afara țării. A crezut că acela oricum nu va avea de suferit”, a povestit sursa pentru portalul anticoruptie.md.

De asemenea, în cazul lui Hasan Karacaoglu, director general adjunct al aceleași filiale, denunțul a venit din partea cumnatei sale, soția fratelui său, stabilită în Turcia. Motivele ar fi unele fimiliale, fiind legate de o moștenire. „El nu știa că tocmai cumnata lui a depus așa ceva. Când a ajuns la prima întrevedere cu avocatul său, el a aflat că a fost denunțat tocmai de cumnata lui. Denunțul acesteia este singura probă administrată la dosarul său de autorități.”

Sursa ne-a mai declarat că aceștia riscă o pedeapsă minimă de șase ani și jumătate în cazul în care se dovedește că au fost afiliați sau au finanțat mișcărea Gullen, sau trei ani și trei luni, doar dacă au fost simpatizați sau au avut legături tangențiale.

Aceasta ne-a mai spus că aceștia ar fi plasați în mai multe închisori diferite, câțiva fiind în Istanbul. Anterior, profesorul turc Hasan Biris, declarase pentru anticoruptie.md ca doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție.

Pe data de 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Anticoruptie.md prezintă lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:

  1. Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;
  2. Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
  3. Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;
  4. Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
  5. Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
  6. Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;
  7. Sertif AYRI, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.​
Mădălin Necșuțu
11/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii