După colhozuri, a venit rândul „gulagurilor jurnalistice”: Ilan Șor le-a interzis accesul unor reporteri la o conferință

Anticoruptie.md
28/11/2018

echipă de filmare a Jurnal TV nu a fost admisă, marți, la o conferință de presă susținută de către reprezentanții Partidului Șor. Motivul invocat ar fi fost legat de acreditarea pe care jurnaliștii nu ar fi cerut-o în prealabil. Purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Șargu, i-a comunicat jurnalistei Jurnal TV, Parascovia Spic, prin sms, că nu este admisă la eveniment „atâta timp cât nu sunteți o instituție media imparțială”. Organizațiile neguvernamentale de media, între care și Centrul de Investigații Jurnalistice, consideră inacceptabil un asemenea comportament, care contravine atât legislației naționale, cât și standardelor internaționale.

În timpul conferinței, vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber, a mai atacat și o altă jurnalistă. La întrebarea despre viza de reședință a primăriței de la Jora de Mijloc, aceasta a acuzat-o că ar fi fost plătită „din miliardul furat” pentru a adresa o astfel de întrebare.

Amintim că la 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție. Acesta a declarat următoarele: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»; «Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»; «Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»; «Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».; «Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»; «Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului au cerut Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute la sfârșitul lunii iulie curent, de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care este și liderul unui partid politic, cu același nume, sub aspectul incitării la ură. Și organizațiile de media au cerut organelor de drept să investigheze amenințările cu răfuiala fizică la adresa jurnaliștilor, făcute de Ilan Șor, într-un clip video postat pe rețelele de socializare. 

La distanța de trei luni, după ce Jurnal TV a difuzat o investigație în care era vizat, Ilan Șor a scris pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj: „Păstrez după mine dreptul de a acționa în judecată și cer răspuns imediat de la “gunoiul media” Jurnal TV (...) Le recomand tuturor colaboratorilor Jurnal TV să-și caute de urgență un nou serviciu deoarece atunci când pe 25 februarie vom veni la putere eu și partidul meu, “gunoiul” vostru va fi închis”. Și de această dată, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat declarațiile amenințătoare ale lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor.

Ilan Șor și colegii săi de partid nu sunt la prima agresiune de acest fel. Paza acestuia l-a lovit premeditat pe reporterul Europa Liberă, Nicu Gușan, în timp ce acesta încerca să-și facă meseria și să obțină răspunsuri la întrebări adresate lui Ilan Șor. 

Anticoruptie.md
28/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii