Dragalin are adjunctă. Cine este Aliona Nesterov și prin ce s-a remarcat în carieră

Anticoruptie.md
09/09/2022
Aliona Nesterov, a doua din stânga      Foto: PRO TV Chişinău

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o pe Aliona Nesterov în funcția de șefă-adjunctă a Procuraturii Anticorupție. Viitoarea ei șefă, Veronica Dragalin, a postat un mesaj în care a  menționat că se bucură că CSP a făcut alegerea și  că „patru șefi-adjuncți motivați și integri fac parte din echipa de conducere”. Totodată, Dragalin și-a exprimat încrederea că „împreună cu restul colectivului nostru vom obține rezultate mari!”.

Aliona Nesterov şi-a început cariera în 2011 în Procuratura sectorului Ciocana a municipiului Chişinău, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei, unde a fost colegă cu foştii procurori anticorupţie, Andrei Băeșu, Adriana Bețișor și Eugeniu Rurac.

La 7 septembrie 2020, Aliona Nesterov a fost numită în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție. Este deţinătoare, din 2021, a Insignei „Eminent al Procuraturii”

La 26 ianuarie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, desfășurate în cadrul proiectului „Introducerea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor în Procuratură” implementat de Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate în cadrul Programului ABA ROLI Moldova „Susținerea reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova”, finanțat de Biroul pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA.

Aliona Nesterov se numără printre persoanele care au depus cereri pentru a obține licența de avocat fără a trece examenul de calificare.

În 2021, Nesterov a figurat în investigația Anticorupție.md “Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude” în care se arată că aceasta a primit 8.000 de ruble, 1.000 de euro și 14.850 de dolari. Sumele constituie remitențele primite de procurora PA, Aliona Nesterov, de la mama, care muncește de 14 ani în străinătate. „Nu este venitul meu, doar a venit pe numele meu”, a explicat acuzatoarea.

Donaţiile din străinătate au continuat pentru Aliona Nesterov şi anul trecut, când i-au fost transferate 4030 de dolari şi 2450 de euro. Tot în donaţie i-a fost oferit acuzatorei, în 2014, şi apartamentul cu suprafaţa de 63,6 metri pătraţi, estimat la 377.028 lei.

În 2017, Aliona Nesterov şi-a cumpărat un apartament, de 49,8 metri pătraţi, care ar fi costat-o 279.853 de lei. În 2019, familia Nesterov s-a căpătuit cu două maşini, Toyota Auris, declarată la 115,000 lei şi Toyota Prius Plus care le-ar fi fost transmisă în folosinţă gratuită.

 

 

Anticoruptie.md
09/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii