Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa privind referendumul pro-Uniunea Europeană

Ilie Gulca
16/04/2024

Curtea Constituțională a avizat pozitiv, marți, inițiativa Parlamentului privind organizarea referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie curent.

În avizul său, Curtea a constatat că „o eventuală accedere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va submina supremația Constituției, în sistemul de drept național”. Republica Moldova „va rămâne o entitate suverană, menținându-și dreptul de a denunța tratatele internaționale, al căror membru nu mai dorește să fie”, se constată în aviz.

Majoritatea parlamentară a PAS a propus organizarea unui plebiscit constituțional pe 20 octombrie la care cetățenii ar urma să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Citește de asemenea: Referendum și alegeri prezidențiale pe 20 octombrie. Întrebarea la care vor răspunde cetățenii

După anunțarea avizului de către Curtea Constituțională, șefa statului Maia Sandu a salut decizia înalte curți și a spus că „avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni”.

„Uniți pentru Moldova Europeană, vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică”, a scris șefa statului pe pagin sa de Facebook.com

Proiectul de modificare a Constituției propune completarea preambulului Legii Supreme a țării cu două alineate, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și se declară că integrarea în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic al țării noastre.

De asemenea, se propune completarea cu Titlul „Integrarea în Uniunea Europeană”, care se referă la aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale UE.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de șefa statului, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale.

Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe data de 21 martie 2024, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, care stabilește că integrarea și aderarea europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.

Ilie Gulca
16/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii