CEC a atacat din nou decizia Curții de Apel pentru respectarea avizului MAEIE de deschidere a 191 de secții de votare în afară granițelor

Mădălin Necșuțu
18/06/2021

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale a atacat din nou, vineri, decizia de joi a Curții de Apel care obliga CEC să respecte avizul MAEIE în privința deschiderii a 191 de secții de votare în diaspora pentru alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie, relatează Radio Chișinău.

În cadrul unor consultari ce au avut loc loc, vineri, între reprezentanții MAEIE și CEC pe acest subiect, secretarul CEC, fostul deputat social și consilier prezidențial, Maxim Lebedinschi a argumentat din nou prin lipsa banilor, precum și a disponibilității țărilor gazdă de a deschide suplimentar alte secții de votare.

La rândul său, în ciuda argumentelor aduse de Lebedinschi, secretarul general din cadrul Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, a declarat că instituția dispune de personal pentru a asigura conducerea birourilor electorale, dar și confirmări din partea statelor gazdă pentru organizarea alegerilor.

Această situație ține de circa două săptămâni, reprezentanții Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, condus de Igor Dodon și Vladimir Voronin, fiind principalii opozanți ai ideii de a fi deschise mai multe secții de votare în diaspora.

Opoziția vine în ciuda faptului că la fiecare scrutin din diaspora fie buletinele de vot, fie programul restrâns, fie numărul prea mare de cetățeni moldoveni doritori să voteze, au împiedicat buna desfășurare a votului.

Pe de cealaltă parte, partidele pro-europene sunt beneficiarele cu precădere ale acestor voturi din diaspora vestică, în timp ce diaspora estică s-a arătat mai degrabă dezinteresată în a veni la urne în ultimii ani, aceștia fiind cu precădere votanți ai partidelor de stânga.

Mădălin Necșuțu
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii