Avere nejustificată de 1,9 milioane de lei la Sergiu Sîrbu. ANI a dispus confiscarea acestor bani în folosul statului

Ilie Gulca
01/12/2021
Sergiu Sîrbu

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat la fostul deputat Sergiu Sîrbu avere nejustificată în valoare de 1,9 milioane de lei. Inspectorul de integritate a dispus confiscarea acestor bani în folosul statului.

ANI a anunțat că a finalizat pe 1 decembrie procedura de control a averii pe numele fostului deputat democrat Serghei Sîrbu, actualmente, vicepreședinte al Partidului ȘOR. 

În cadrul controlului, inspectorul de integritate, Ada Griciuc, a constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestor bani.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru 2016–2019, pe durata exercitării funcției de demnitate publică de către Sergiu Sîrbu. Acești bani au fost identificați în conturile bancare ale fostului parlamentar și s-a stabilit că au fost depuși sub formă de numerar.

ANI susține că fostul deputat a introdus în actele cu pricina mai multe date incomplete și eronate. Mai exact, potrivit actului de constatare, el nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion de lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în 2018 în valoare de peste 196.000 de lei și, respectiv, în 2019, în valoare de 20.000 de euro.

De asemenea, continua sursa citată, Sîrbu a indicat informații eronate despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în valoare de 38.000 de dolari și 650.000 de lei. 

Pentru 2018, fostul parlamentar a indicat date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în valoare de 200.000 de lei și 6.000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200.000 de lei și, respectiv, 20.000 de euro. 

Sergiu Sîrbu a invocat că sursa de proveniență a acestor bani sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, precum și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare.

El a menționat că pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă, menționând că „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.

Inspectorul de integritate a acceptat doar o parte din argumentele fostului deputat pe care le-a probat prin acte justificative.

Confiscarea celor 1,9 milioane de lei va fi posibilă în cazul în care averea acestuia a fost constatată ca fiind nejustificată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. 

Ilie Gulca
01/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii