„Au mai fost încetate și alte concursuri”. Declarațiile Olesei Vârlan în cazul investigației privind vicierea concursului pentru funcția de procuror general

Ilie Gulca
16/04/2024

Fosta membră CSM, Olesea Vârlan, care a compromis concursul pentru funcția de procuror general, sub presupusa influență a lui Andrei Roșca, și-a explicat demersul prin faptul că toate „conсursurile sunt subiective” și a denunțat presiunile făcute asupra sa pentru opinia sa luată în cadrul Consiliului.     

Olesea Vârlan a refuzat să se prezinte la sediul organului de urmărire penală pentru a prezenta poziția sa în legătură cu procesul penal, dar trimis un ,,memoriu explicativ”.

„Procedura de concurs pentru funcția de procuror general este prin definiție supusă incertitudinilor, subiectivismului și diferitor indecente procedurale. În conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului, după încheierea fiecărui interviu, fiecare membru al Consiliului evaluează în deliberare”, a scris fosta membră a CSP în nota sa explicativă, citată în nota de refuz pentru demararea urmăririi penale publicată de TV8.

„Fiecare membru al CSP are competența de a atribui un punctaj în corespundere cu analiza circumstanțelor apreciate și propriile reflecții, pornind de la criteriile prestabilite de lege. Chiar și așa, exercițiul evaluării a fost realizat în limitele prevăzute de Regulament, de la note de 1 până la 10.”

Citește de asemenea: „Toate astea sunt aberații”. Andrei Roșca, despre acuzațiile legate de compromiterea concursului pentru funcția de procuror general și conexiunea cu Ilan Șor

„Mai mult ca atât, a dăugat ea, legitimitatea și independența organului de autoadministrare al procurorilor ar fi afectată prin atingerile aduse membrilor pentru opiniile, voturile și atribuțiile exercitate în realizarea sarcinilor și competențelor Consiliului Superior al Procurorilor. Din punct de vedere al practicii Consiliului Superior al Procurorilor, au mai fost încetate și alte concursuri pentru funcțiile de procuror-șef, de exemplu, concursul pentru funcția de conducător  al PCCOCS.”

Fiind audiat ca martor, Andrei Roșca a spus că nu a discutat circumstanțele concursului pentru funcția de procuror general cu Olesea Vârlan.

În urma analizei imaginelor video, s-a constat că, în perioada imediat înainte și imediat după proba de interviu din 22.02.2024, Andrei Roșca și Olesea Vîrlan s-au întâlnit, inclusiv pe 20 și 25 februarie, două zile înainte de proba de interviu și trei zile după proba de interviu în care Olesea Vîrlan a viciat concursul prin depunctarea candidatului Ion Munteanu.

Oamenii legii suspectează că Andrei Roșca a acțiunat asupra Olesei Vârlan în virtutea conexiunilor sale cu Ilan Șor. Soția lui Andrei Roșca a fost angajată la compania Avia Invest.

Andrei Roșca a recunoscut că s-a văzut cu Olesea Vârlan, dar nu au vorbit despre concurs. 

Ilie Gulca
16/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii