Ambasadorul Franței se declară solidar cu afirmațiile ambasadorului UE la Chișinău despre amânarea ședințelor de judecată în dosarul Șor

Ilie Gulca
06/08/2020
Ambasada Franței la Chișinău. Foto: Facebook.com

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, se declară „pe deplin solidar” cu afirmațiile ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, despre tergiversarea procesului în cazul fraudei bancare în Moldova.

„Moldova s-a angajat față de UE să asigure ca procedurile judiciare, imparțiale și complete, privitor la fraudele bancare masive din 2014–2015 să fie elaborate în cel mai scurt timp ca persoanele presupuse responsabile să fie deferite justiției, inclusiv în cadrul procedurilor Curții de Apel. Franța este atașată de respectul acestui angajament”, se menționează într-o declarație al Ambasadei Franței la Chișinău.

Partidul „Șor” a protestat joi dimineață în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău, manifestându-și nemulțumirea față de unele declarații ale ambasadorului Michalko privind procesul de judecată în dosarul liderului formațiunii, Ilan Șor.

Peter Michalko a menționat în cadrul unei emisiuni TV că amânarea ședințelor de judecată în dosarul Șor nu reprezintă o normalitate și o justiție reformată. Drept reacție, Partidul Șor a calificat declarațiile ambasadorului drept „nediplomatice”, care „reprezintă o imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători ai Curții de Apel Chișinău invocaseră diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

În ce privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat recent că, în timpul apropiat, lui Ilan Șor urmează să îi fie înaintată o nouă învinuire în dosarul furtului miliardului și că acesta, alături de Vladimir Plahotniuc, a avut un rol primordial în organizarea schemei de sustragere a banilor publici.

Ilie Gulca
06/08/2020

Comentarii