Agenția Proprietății Publice anunță că „a rezoluționat” contractul de concesionare a aeroportului. Reacția companiei Avia Invest

Anticoruptie.md
10/07/2020

Agenția Proprietății Publice anunță vineri că „a rezoluționat” contractul de concesionare a aeroportului internațional Chișinău, încheiat cu compania Avia-Invest, întrucât agentul economic nu a executat obligațiunile contractuale. De partea cealaltă, reprezentanții Avia Invest califică aceste acțiuni drept presiuni, care „au la bază interesele economice personale ale lui Igor Dodon”.

Potrivit comunicatului APP, compania Avia Invest a încălcat grav prevederile contractului de concesiune încheiat la 30 august 2013, asta după ce a fost notificată privind neexecutare lucrărilor prevăzute în acord.

„SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional atât pentru Etapa I investițională cât și pentru Etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în jur de 66,2 milioane de euro. Pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la 31 decembrie 2019, iar SRL Avia Invest nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1.000.000 de euro”, scrie în comunicatul APP.

La 14 aprilie 2020, Agenția Proprietății Publice a expediat notificarea preliminară și a solicitat SRL Avia Invest executarea obligaţiilor contractuale privind constituirea garanţiei de bună execuţie a contractului, acordându-se o perioadă de rezoluție, de 60 de zile, în care agentul economic urma să constituie o garanție valabilă de bună execuție a contractului de concesiune. SRL Avia Invest nu s-a conformat solicitării Agenției Proprietății Publice, iar la începutul lunii mai curent a fost informată repetat despre necesitatea executării obligației contractuale privind constituirea garanției de bună execuție.

„În perioada de rezoluție, de 60 de zile de la data recepționării notificării preliminare, acordată prin contract, SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, încălcând grav prevederile contractului de concesiune încheiat la 30 august 2013”, se arată în comunicatu APP.

De partea cealaltă, compania Avia Invest declară că a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare. Avia Invest califică acțiunile APP drept o nouă tentativă „de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț.

Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și Avia Invest dezminte informațiile și nu consideră o notificare ca un fapt împlinit. Mai mult, Avia Invest constată cu îngrijorare amplificarea atacurilor la adresa companiei. Acestea sunt orchestrate personal de Igor Dodon, care a demonstrat că nu se va opri în fața nici unei ilegalități pentru a-și realiza scopul de a prelua controlul la acest obiectiv în care s-au făcut investiții imense și a fost modernizat în ultimii ani. În acest context, informăm opinia publică, investitorii străini, dar și organizațiile internaționale despre abuzuri fără precedent pe care nu și le-a permis nici o țară”, precizează Avia Invest într-un comunicat de presă.

Totodată, reprezentanții Avia Invest susțin că au încheiat o poliță de asigurare cu o renumită companie de asigurări din Federația Rusă și a prezentat actele necesare autorităților de la Chișinău. „Însă Agenția Proprietății Publice refuză să recunoască polița de asigurare, invocând că aceasta este perfectată în afara Republicii Moldova, asta chiar dacă așa proceduri sunt perfect legale. O asemenea atitudine a autorităților confirmă încă o dată că în adresa companiei noastre sunt create obstacole artificiale de a găsi un motiv pentru rezilierea contractului de concesionare.
Avia Invest reiterează că este o companie solvabilă, care își exercită activitatea în strictă conformitate cu legislația și cu prevederile contractului de concesionare”, se mai arată în comunicatul companiei. 

În același comunicat, Avia Invest punctează că „presiunile la care este supusă au la bază interesele economice personale ale lui Igor Dodon, care nu se arată deranjat de faptul că prin această atitudine a transformat Republica Moldova într-o zonă roșie pentru investitorii internaționali, inclusiv cei din Rusia, pe care șeful statului îi cheamă să facă afaceri”.

Amintim că premierul Ion Chicu a anunțat pe data de 18 mai că statul va declanșa procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Motivul ar fi datoriile în mărime de 22 de milioane de lei, pe care firma nu le-ar putea întoarce. „Declanșarea procedurii de insolvabilitate va servi drept temei pentru rezilierea contractului de concesiune a aeroportului, a subliniat atunci Chicu.

Controversele apărute în cazul Aeroportului Internațional Chișinău vin după ce compania NR Investment Limited a anunțat, la 19 august 2019, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, ministrul Economiei și Infrastructurii din perioada respectivă, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, statul R. Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare. 

Anticoruptie.md
10/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii