A sechestrat bunuri de 137 milioane de lei în contul datoriilor, însă nu le poate vinde

Ion Chișlea
08/08/2022
Curtea de Conturi a efectuat un audit al administrării veniturilor publice de către Serviciul Fiscal de Stat/FOTO:ccrm.md

Serviciul Fiscal de Stat nu dispune de instrumente legale, care ar asigura comercializarea bunurilor sechestrate în contul restanțelor la impozite ale agenților economici. Aceasta este una dintre constatările Curții de Conturi, care menționează, într-un audit recent, că la finele anului 2021, valoarea bunurilor sechestrate de la contribuabili în contul datoriilor la buget a însumat 136,7 milioane de lei, dar la bugetul de stat nu s-a încasat niciun leu din vânzarea acestora. 

Auditorii Curții de Conturi spun că circa un miliard de lei râmân nerecuperați, deoarece nu există instrumente legale pentru returnarea banilor din bunurile sechestrate in contul datoriilor și care au fost comercializate.  

Dacă în anul 2020 în cadrul controalelor fiscale planificate au fost calculate în jur de 240 milioane de lei, fiind încasate 55% din această sumă, atunci  în anul 2021 suma calculată  se cifrează la peste un miliard de lei din care s-au recuperat doar 14,4%.

Cât privește restanțele contribuabililor, se evidențiază o tendință de creștere continuă a acestora. Astfel, suma restanțelor la impozite și taxe, acumulată la bugetul public național, în anul 2020 s-a majorat cu 31%, iar în anul 2021 cu 30,3%.

În total, la finele anului 2021, soldul obligațiunilor fiscale datorate la bugetul public național înscrise în evidența specială au însumat 12,9 miliarde lei. Din această sumă, 8,5 miliarde de lei reprezintă obligațiunile fiscale ale circa 2900 contribuabili, aflați în procedură de insolvabilitate, procedura falimentului sau procedura simplificată a falimentului.

Ion Chișlea
08/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii