Justiţie

Afacerea scandaloasă „Palmieri și stele”: Cum au rămas fără locuințe 500 de familii

Autor: Julieta Savițchi
04/04/2019 10241

Cel puțin 500 de persoane care și-au investit economiile de o viață în speranța să aibă propriile locuințe au rămas fără bani și fără casă. După ce foștii antreprenori le-au promis că, cel târziu, în 2013 vor trece în casă nouă, investitorii înșelați nu mai au nicio speranță că vor ajunge la casa lor sau că își vor recupera banii. Deși autoritățile statului le-au promis să le facă dreptate, de mai bine de doi ani, nu s-a făcut nimic. Oamenii spun că nu mai au ce pierde și vor recurge la blocarea străzilor.

La 30 martie 2019, peste o sută de persoane au venit să protesteze la blocul neterminat de pe strada Ginta Latină nr. 8 din Chișinău, unde urmau să primească locuințele acum șase ani. Oamenii susțin că au plătit întreaga sumă încă în 2007 pentru apartamentele din cele două blocuri dintr-un complex numit „Palmieri și stele”. În prezent, unul dintre blocuri este construit în proporție de 80 la sută, iar celălalt – un început de șantier. Creditoriii înșelați se tem că activele SRL Galsam-Service ar putea să fie procurate de un alt agent economic, iar investițiile lor nu vor fi recunoscute.

Protestele, ultima speranță a celor rămași fără locuințe

Tudor Popa, veteran al Războilui de pe Nistru, a declarat că a achitat pentru locuință 80.000 de euro. „Acum zece ani, am crezut și eu că voi avea o casă. Proprietarii firmei unde am dat banii au fost reținuți, a fost intentat un dosar penal, dar totul stă pe loc. Firma este în proces de insolvabilitate, a fost numit un administrator, apoi altul. Actualul administrator nici nu vine pe aici”, a spus bărbatul. O protestatară ne-a comunicat că, timp de doi ani, practic nu s-au efectuat lucrări la cele două șantiere: „La o asemenea construcție mare lucrau doi–trei oameni”.

La protest au venit și cele câteva persoane care locuiesc de câțiva ani în blocul neterminat, deși nu au energie electrică, apă și nici încălzire. „Am cheltuit toți banii, avem datorii la bancă, nu ne putem permite să închiriem locuințe”, ne-au explicat ei. „Nu suntem auziți. Vom merge cu proteste la Parlament, Guvern și Procuratură. Dacă va fi nevoie, vom bloca și străzile. Nu avem ce pierde”, au declarat investitorii înșelați.

Cine stă în spatele afacerii 

Construcția complexului „Palmieri și stele” a fost începută de către firma Galsam-Service SRL, companie fondată în 2002 de către Galina Crăciun, Sorin Crăciun, Eugen Ichim, Dumitru Ichim şi Tatiana Ichim. Capul afacerii este Eugen Ichim, un prosper om de afaceri din Chişinău. În 1992, Eugen Ichim a fondat una dintre primele companii de leasing din Republica Moldova – Moldova Leasing SRL – cu un capital statutar de peste 2 milioane de lei.

Sorin Crăciun
Sorin Crăciun

Pe numele Galinei Crăciun, soţia lui Eugen Ichim, sunt trecute mai multe acţiuni ale întreprinderilor familie, în timp ce Sorin Crăciun este fiul Galinei şi deţine mai multe acţiuni în afacere. Tatiana Ichim (Olan) este fiica lui Eugen Ichim şi lucra în calitate de manager de vânzări la firmele familiei. 

Într-un interviu publicat în 2015 de către portalul ipoteca.md, Tatiana Ichim declara că anume ei îi aparţine ideea proiectului „Palmieri şi Stele”, iar tatăl său a susţinut-o. Tatiana mai afirma că într-un bloc au fost vândute toate apartamentele, iar în cel de-al doilea – în proporţie de 60 la sută. 

Eugen Ichim deţinea cea mai mare cotă în companie – 42,11 la sută, iar soţia acestuia, Galina Crăciun, puţin peste 31%. Printre acţionarii companiei figurează Compania de asigurări Orateh, Banca de Economii a Moldovei, Moldindconbank, fostul şef de la Cadastru, Anatol Ghilaş, fost deputat PDM şi naş de cununie al fostului premier Vlad Filat din prima căsătorie.

În 1996, familia a înregistrat o firmă de comerţ, Marchiz-l SRL, care îi are ca fondatori pe Moldova Leasing SRL şi Galina Crăciun. În 2014, Galina Crăciun şi Tatiana Ichim a fondat o nouă întreprindere – Iki-Invest Grup SRL – cu adresa juridică pe strada Ginta Latină 8, unde sunt construite blocurile cu bucluc.

La rândul său, Eugen Ichim este co-fondator al unei întreprinderi agricole din Floreşti, SRL Iched Group, înregistrată în 2002. 

Sorin Crăciun este co-fondator şi administrator al SRL Tasor-Trans, o firmă fondată în 2003, a cărei activitate este legată de comerţul cu autovehicule şi piese de schimb.

Reținere ca în filme și un dosar ce bate pasul pe loc

La 29 martie 2017, poliția i-a reținut pe Galina Crăciun, Sorin Crăciun și Eugen Ichim, învinuindu-i de escrocherie în proporții deosebit de mari. Operațiunea a fost efectuată de mascați înarmați, fiind asemănătoare scenariilor din filmele de acțiune.

Procurorul Valeriu Bodean declara atunci într-o conferință de presă că persoanele reținute ar fi primit de la investitori circa 115 milioane de lei, din care doar două treimi au fost folosite la ridicarea construcției, iar cealaltă treime – pentru achiziționarea mai multor automobile de lux de tip „Jaguar”, „Range Rover”, „BMW”, „Mercedes” etc. în valoare totală de peste 15 milioane de lei. Alte 15 milioane de lei au fost cheltuite pentru stingerea altor datorii contractate de la instituții de creditare și finanțare. 

 

După ce au stat câteva luni în arest preventiv, cei trei au fost eliberați și plasați sub control judiciar. În iulie 2017, Procuratura Generală a anunțat despre transmiterea dosarului în judecată, care se află în prezent pe rol în prima instanță. Între timp, Galina Crăciun a decedat.  

Unul dintre responsabilii de dosar a fost Valentin Samoil, pe atunci șef adjunct al Direcției Combaterea Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Ulterior, acesta a fost reținut și condamnat de prima instanță pentru că, în complicitate cu doi procurori și un ofițer de urmărire penală, ar fi pretins o mită de 200.000 de euro de la un agent economic. Samoil a fost amendat cu 90.000 de lei.

Procedură de insolvabilitate fără finalitate

La 6 august 2015, Inspectoratul Fiscal de Stat din Chişinău a înaintat în judecată cererea privind intentarea procedurii de insolvabilitate faţă de debitorul SRL Galsam- Service. Prin încheierea Curţii de Apel Chişinău din 6 august 2015, cererea a fost admisă spre examinare, cu aplicarea măsurilor de asigurare de rigoare şi numit în calitate de administrator provizoriu Maxim Timoşin, deţinător al autorizaţiei nr. 103 din 14 ianuarie 2015.

La 15 februarie 2016, a avut loc adunarea de raportare în faţa creditorilor SRL Galsam-Service. Cei care au investit în apartamentele din „Palmieri şi stele” au vrut ca întreprinderea să fie restructurată pentru ca lucrările de construcţie să continue. Prin hotărârea adunării creditorilor din 15 februarie 2016, a fost decisă derularea procesului de insolvabilitate prin aplicarea procedurii de restructurare şi instituirea comitetului de creditorilor în componenţa numerică de cinci persoane.

În 2016 a fost anunțată o licitație publică pe care a câștigat-o firma „Polisimbol” SRL. Aceasta a promis că blocul va fi finalizat pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei. Investitorii urmau să achite suplimentar câte 50 euro pentru fiecare metru pătrat din viitoarea locuință. Oamenii au dat banii, dar au fost înșelați și de această dată, lucrările pe șantier fiind suspendate.

Cei de la Polisimobil susțin că nu au primit suma necesară pentru finalizarea lucrărilor. Începând cu 2017, administrator provizoriu al SRL Galsam- Service este Ruslan Vasiliev. După demararea protestelor creditorilor de la „Palmieri și stele”, acesta nu mai răspunde la telefon.

Cine i-a ajutat pe autorii proiectului „Palmieri şi stele”

Pe parcursul investigării, au apărut mai multe documente care dezvăluie lucruri curioase în legătură cu proiectul „Palmieri şi stele” și care denotă că afaceriştii au fost ajutaţi de mai multe persoane. Astfel, Certificatul de urbanism nr. 116/09 din 09.02.2009 şi Autorizaţia de construire nr. 59 din 13.02.2012 au fost eliberate Uniunii Conducătorilor Auto din Republica Moldova, organizaţie obştească fondată la 23 noiembrie 1997 de către Vladimir Fala, cu un scop nobil: contribuirea la reducerea accidentelor şi diminuarea numărului de victime în accidente rutiere în rândul tuturor categoriilor de participanţi. 

În autorizaţia de construire este menţionat că documentaţia de proiect a fost elaborată de Galsam- Service SRL.

În scandal apare și numele avocatei Svetlana Postoico, fiica fostei deputate comuniste Maria Postoico, ce ar fi fost prietenă cu regretata Galina Crăciun. Deși apărătoarea neagă orice implicare, potrivit unui raport al Inspecției Financiare din 30 iunie 2017, aceasta ar fi beneficiat de un împrumut de 1.250.000 de lei de la SRL Galsam-Service în perioada 2008–2015.

Este curios şi faptul că blocul, deşi nu este conectat la apeduct, linia de înaltă tensiune şi nu este finisat, a fost înregistrat la Cadastru şi a fost făcută posibilă vinderea apartamentelor. 

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii