„În interesul procurorului Andrei Roșca”. Investigațiile Veronicăi Dragalin dezvăluie misterul acțiunilor Olesei Vîrlan împotriva lui Ion Munteanu, angajat în cursa pentru funcția de procuror general

Anticoruptie.md
15/04/2024
Olesea Vîrlan

Fosta membră a Consiliului Superior al Procurorilor, Olesea Vîrlan, cea care l-a depunctat pe Ion Muntean în concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, a acționat în interesul procurorului Andrei Roșca. Acesta voia să se răzbune pe Ion Munteanu pentru că nu i-a oferit funcția vacantă de adjunct al procurorului general. Acestea sunt rezultatele investigației șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al CSP, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de Procuror General”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție, care anunță finalizarea examinării procesului penal prin care au fost investigate acțiunile Olesei Vîrlan în legătură cu concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

„Dacă Andrei Roșca ar fi plecat din sistemul procuraturii de pe funcția de adjunct al Procurorului General, ar fi ridicat cu peste 200.000 lei mai mult în indemnizație și concediul nefolosit decât de pe postul de procuror în cadrul Procuraturii Generale din postul din care a plecat pe 28 februarie 2024 în baza cererii de demisie.”

Procurorul Veronica Dragalin susține că prin acțiunile membrului CSP, Olesea Vîrlan, au fost provocate daune interesului public, interesele instituționale ale Procuraturii, precum și imaginii Consiliului Superior al Procurorilor.

Consiliul „urma să desfășoare cel mai important concurs și exercițiu pentru actuala sa componență, un concurs corect, transparent cu legalitate, astfel încât Procuratura și societatea să aibă încredere că sistemul procuraturii este gestionat la cea mai înaltă calitate”.

În urma acțiunilor Olesei Vîrlan, „a fost afectat întregul sistem de justiție al Republicii Moldova, fiind încălcată flagrant obligativitatea față de procesul de integrare europeană care prevedea alegerea procurorului General până la sfârșitul lunii martiem”. Sursa citată subliniază că prin comportamentul „defectuos și vicios” al Olesei Vîrlan, statul nu a reușit să îndeplinească această obligație.

„Acțiunile Olesei Vîrlan au prejudiciat interesele publice și prin faptul că a fost afectată grav imaginea Comisiei Pre-Vetting și încrederea publică în procedura de pre-vetting pentru selecția candidaților la funcția de membri ai CSP, deoarece procedura a dat eroare – unul din membrii CSP evaluați ca fiind integru nu a dat dovadă de integritate și a încălcat anumite norme de etică.”

Faptele Olesei Vîrlan pot fi sancționate în calitate de contravenție în condițiile în care sintagma „intereselor publice sau” din art. 327 al Codului penal a fost declarată neconstituțională prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 33 din 07.12.2017.

Astfel, în urma investigației, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motivul că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenția de abuz de putere, fiind pornit pe acest fapt, în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, un proces contravențional 10 aprilie 2024.

Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Pe 19 martie 2024, procurorul general interimar a semnat ordinul de eliberare din funcție la cererea de demisie a Olesei Vîrlan depusă la 14 martie 2024.

Totodată, în cadrul procesului penal, s-a constat că Andrei Roșca, în calitatea sa de membru al CSP, a folosit situația de serviciu pentru a promova și, ulterior, pentru a numi o persoană apropriată, procurorul Olesea Vîrlan, în funcție de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Ialoveni pe 22.09.2022, din interes personal, în detrimentul unui candidat calificat selectat și numit de către Procurorul General interimar pentru această funcție la 15.08.2022, procurorul Dumitru Barbaroș.

Astfel, procurorul a constatat că, prin acțiunile sale intenționate, Andrei Roșca a comis abuz de putere – folosirea intenționată a situației de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice.

Dar și în acest caz procurorul a constatat că termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională (un an de la data de 22.09.2022) a expirat, fapt ce împiedică pornirea procesului contravențional și tragerea lui Andrei Roșca la răspundere contravențională.

După proba interviului organizată de CSP pe 22 februarie curent, CSP a dispus anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general anunțate, care l-a desemnat câștigător pe adjunctul interimar al procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

După analiza fișelor de evaluare pentru fiecare candidat, „s-a depistat o discrepanță enormă, de ce a fost depunctat unul dintre candidați”. Din acest motiv a fost luată decizia ca rezultatele concursului să fie anulate. Ulterior, s-a depistat că procesul ar fi fost viciat de membra CSP, Olesea Vîrlan, care l-ar fi depunctat pe actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, oferindu-i nota 3,5. Olesea Vîrlan a declarat că a fost o greșeală și că ar fi intenționat să-i ofere nota 8,5.

Anticoruptie.md
15/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii