VIDEO// Cum explică Ministerul Educației și Cercetării reforma prin comasare din domeniul învățământului universitar. Ce urmează să se întâmple cu mai multe universități

Mădălin Necșuțu
01/07/2022
Ministerul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Sursa: Facebook

Ministerul Educației și Cercetării, Anatolie Topală (foto), a explicat vineri, în cadrul unei conferințe de presă care sunt planurile ministerului pe care îl conduce de a realiza o reformă universitară viabilă, adaptată condițiilor actuale care vizează ciclu de învățământ universitar din Republica Moldova.

„Universitățile noastre vor deveni mult mai mari, vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor, programele de studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii, iar echipele din cadrul universităților vor fi mai mari și vor avea astfel mai multe posibilități de a câștiga noi proiecte la nivel european și național”, a declarat Topală.

Proiectul Ministerului Educației și Cercetării prevede ca din numărul total de 16 universități publice existente în Republica Moldova să mai funcționeze doar 11 unități, astfel că se va realiza o comasare a lor. Astfel, în cadrul funcțional al unui număr de patru universități vor fi integrate cinci universități, două instituții de formare continuă și alte 17 instituții de cercetare.

Ministrul Anatolie Topală a mai spus că universitățile din Republica Moldova se vor poziționa astfel mai bine în clasamentele internaționale, astfel fiind mai ușor pentru ele să concureze cu universitățile din afară țării.

„Vor fi acordate mai multe fonduri spre cercetare și educație. Fiind integrată cercetarea în universități se va acorda o atenție sporită transferului de cunoștințe, tehnologiilor și mediului de afaceri”, a declarat ministrul Educației.

Proiectul Ministerul Educația abia a fost lansat pentru consultări publice și că vor urma discuții cu reprezentanții universităților și ai mediului științific.

Statistica oficială arată că în urmă cu un deceniu, în 2012, exista un număr de circa 104.000 de absolvenți, iar în prezent mai sunt doar circa 59.000, fapt cauzat de criza demografică cu care se confruntă Republica Moldova.

Proiectul de comasare a stârnit și o mare nemulțumire în rândul mai multor rectori, care au s-au arătat nemulțumiți de această reformă ce vine brusc înaintea perioadei de admitere la facultăți și au acuzat Ministerul de netransparență și de lipsă de dezbatere în spațiul public pe acest subiect. Pe de altă parte, Ministerul Educației spune că această reformă era pregătită din 2015, doar că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică de a o implementa. 

 

 

Mădălin Necșuțu
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii