Unul din fondatorii Moldasig încearcă să-și vândă pachetul de acțiuni. Deocamdată, fără succes

Ion Chislea
07/12/2021

Întreprinderea de stat Calea Ferată a Moldovei a expus spre vânzare la Bursa de Valori pachetul de acțiuni în societatea de asigurări Moldasig. Este vorba despre 30 mii de acțiuni, ceea ce reprezintă cinci la sută din capitalul social al companiei de asigurări. CFM cere pentru o acțiune prețul de 298,29 lei, valoarea nominală fiind de 100 de lei. Dacă va reuși să-și vândă cota la preţul solicitat, compania va obține un venit de 8,5 milioane lei.

Directorul general al CFM, Oleg Tofilat, a comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că întreprinderea vinde toate activele neoperaționale pentru a completa fondul de rulment, format din resursele necesare pentru finanțarea activității curente de producție a întreprinderii.

Potrivit lui Tofilat, până în prezent au fost vândute mai multe acțiuni deținute de companie într-o serie de societăți iar cel mai ușor se vând acțiunile băncilor. Recent au fost vândute participațiile în Moldova-Agroindbank și Moldindonbank. Directorul CFM consideră că tranzacțiile au fost reușite, or la un nominal de 1,5 milioane de lei al acțiunilor expuse, a fost obținută suma de șapte milioane lei.

În ce privește acțiunile Moldasig, deocamdată lucrurile nu stau la fel de bine or, potrivit lui Tofilat, cumpărătoriii nu prea se îmbulzesc să achiziționeze pachetul expus.

Moldasig a a fost fondată în anul 2001, de către trei companii de stat: Banca de Economii cu 51%, Calea Ferată  cu 25% și Poșta Moldovei  cu 24% din acțiuni. Deși era una din cele mai performante companii de pe piața asigurărilor, Moldasig recurge în 2008 la o majorare de capital, la care însă, nu participă și fondatorii. Drept urmare, toate acțiunile cuprinse în majorarea de capital au fost cumpărate de un offshore din Cipru, „Linekers Investments”, care ajunge să dețină 80% din acțiunile societății. Banca de Economiii a rămas cu un pachet de cu 10,2%, Calea Ferată cu 5%, iar Poșta Moldovei cu 4,8%.

În 2012, offshore-ul cipriot şi-a vândut participația, atunci aflându-se că în spatele lui stătea compania rusească de asigurări Rossgosstrah. Aceasta a vândut pachetul la un preț de cinci ori mai mare, decât investise în 2008. Potrivit informaţiei publicate la acel moment de „Moldasig”, noii proprietari au devenit: ICS Star-Trans-Grup (18%); ICS SV-Incoleсt (16%); ICS Stock-Trading (13%); ICS Semgroup-Systems (16%), precum şi SRL Prolina-Prim (17%).

Deja în 2016, fiind făcute modificări la legislația privind societățile pe acțiuni și piața de capital, cei șase acționari Moldasig, ce dețineau la acel moment 75% din acțiuni, au fost obligați să arate cine este beneficiarul final al acțiunilor, fiind suspectați că ar acționa în mod concertat. Tot atunci se vehicula, că  beneficiarul final ar fi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Pentru că cele patru companii nu s-au conformat legislației și nu au făcut public beneficiarii finali, acțiunile au fost trecute în gestiunea Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Printr-o procedură special, acestea urmau să fie anulate iar apoi, emise o serie de noi acțiuni, care ar fi urmat să fie vândute unor persoane terțe. Banii obținuți urmau să fie transferați celor patru acționari, deposedați.

Procedura așa și nu a fost finalizată, iar în anul 2020, după ce a ieșit după din detenție,  Veaceslav Platon a început să emită pretenții asupra pachetului respectiv. El nu a recunoscut că este deținătorul tuturor celor patru pachete, ci deține doar un pachet de 4,99% în Moldasig însă este solidar cu ceilalți acționari și luptă ca aceștia să-și obțină înapoi proprietatea.

După opt luni, pe parcursul cărora au avut loc nenumărate ședințe de judecată, pe 16 iulie 2021, Curtea de Apel Chișinău a dat câștig de cauză Comisiei Naționale a Pieței Financiare, potrivit cărora aceasta gestionează în continuare pachetul de 75% de acțiuni până când procedura de înstrăinare nu va fi finalizată.

Pe lângă CFM, nici Banca de Economii, aflată în proces de lichidare, nu poate vinde pachetul său de acțiuni de 10,2% în Moldasig. Potrivit unor ipoteze ale observatorilor pieței de capital, acționarii Moldasig nu-și pot vinde acțiunile din cauza situației incerte în care se află compania în ce privește acționariatul.

Din punctul de vedere al situației financiare, Moldasig se poziționează la moment la mijlocul clasamentului profitabilității de pe piața asigurărilor din Republica Moldova cu un profit de peste nouă milioane lei în ianuarie-septembrie, 2021. Pe de altă parte, Moldasig este societatea pe acțiuni cu cel mai mare capital social și se plasează pe locul doi în ce privește volumul total al activelor.

Ion Chislea
07/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii