ULTIMA ORĂ// Republica Moldova începe procedura de retragere din CSI. Igor Grosu// „Trebuie să ne depărtăm de sursa răului și distrugerii”

Tatiana Gherța
15/05/2023
captura video

După 30 de ani de colaborare în cadrul Comunității Statelor Independente, Republica Moldova inițiază procedura de denunțare a convenției cu privire la adunarea interparlamentară a statelor CSI. Anunțul a fost făcut luni, 15 mai, de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit oficialui, în urma aflării în componența CSI, Republica Moldova a avut de cules mai multe dezavantaje decât avantaje. Mai mult, Rusia, în calitate de țară fondatoare, a atacat Ucraina, respectiv „acest stat nu mai poate fi numit comunitate”, consideră speakerul. 

Președintele Legislativului, Igor Grosu, a menționat că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus prea multe beneficii, ci dimpotrivă. Astfel, această colaborare, conform speakerului, nu a contribuit la soluționarea conflictului transnistrean și la retragerea armatei ruse, dar nici nu a protejat Republica Moldova de embargouri economice sau de șantajul energetic.

„În calitate de președinte a Parlamentului, după mai multe discuții cu cetățenii în cadrul vizitelor din teritorii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu președinta, Maia Sandu, și reprezentanții guvernului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente... Noi avem determinarea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, de sursa războiului și distrugerii. trebuie să ne depărtăm de sursa răului și distrugerii”

Procesul de retragere va începe chiar în această săptămână. Președintele Parlamentului va înainta un demers către prim-ministrul, Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea interparlamentară din statele CSI.

 

Tatiana Gherța
15/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii