Tbilisi, pe urmele Moscovei // Parlamentul Georgiei a aprobat Legea pro-rusă privind agenții străini

Cornelia Cozonac
17/04/2024
Sursa foto: Netgazeti

În ciuda protestelor masive din capitala Georgiei, Parlamentul de la Tbilisi a aprobat miercuri, cu votul a 83 de deputați din majoritatea parlamentară, proiectul de lege „Despre transparența influenței străine”, copiat după modelul rusesc legii privind agenții străini. Documentul, odată intrat în vigoare, va interzice finanțările din afara țării, iar asta va limita activitatea mai multor ong-uri și instituții mass-media. Această decizie, în opinia mai multor analiști, ar putea afecta prcesul de demarare a negocierilor privind integrarea Georgiei în UE. În decembrie 2023 Georgia a obținut statutul de de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.   

Jurnalista de investigație, Maya Metskhvarishvili, de la Studio Monitor, din Tbilis, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md, că „această lege va închide toate ONG-urile și organizațiile media independente din Georgia, așa cum s-a întâmplat deja în Rusia”. „Majoritatea de guvernământ a adoptat astăzi controversata „Lege a agenților străini”, care copie legea din Rusia, în prima sa lectură, cu 83 de voturi pentru și niciunul împotrivă, în ciuda opoziției puternice din partea partenerilor internaționali, a parlamentarilor din opoziție și a politicienilor și a protestelor publice în desfășurare în apropierea clădirii Parlamentului. Deputații opoziției au lipsit din sala de plen în timpul votului”, a spus jurnalista.

Poliția din Tbilisi a aplicat marți forța împotriva manifestanților pașnici, folosind spray cu piper și rănind mai multe persoane, iar 11 manifestanți au fost arestați. 

Cetăţenii georgieni protestează în continuare împotriva legii agenților străini lângă clădirea Parlamentului pentru a treia zi consecutiv, iar pentru seară este planificat un protest mai mare, începând cu ora 19:00 (21:00 CET).

Sursa foto: Netgazeti

Amintim că legi similare privind agenții străini au fost aprobate deja în Kârgâzstan și Kazahstan, țări din spațiul ex-sovietic, unde guvernarile sunt puternic influențate de Federația Rusă.   

Cornelia Cozonac
17/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii