Limba română, la ea acasă și în Republica Moldova. Socialiștii, supărați pe decizia PAS

Anticoruptie.md
02/03/2023
Colaj CIJM

Proiectul de lege, propus de deputații PAS, privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a fost votat în prima lectură la ședința de joi a Parlamentul. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați. Opoziția parlamentară însă a recurs la blocarea tribunei centrale, chiar în momentul în care proiectul era prezentat.

Deputata partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, unul dintre inițiatorii proiectului, a menționat  că proiectul „ are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova”.

Deputații comuniști și socialiști, care au părăsit sala când se vota Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, au blocat tribuna centrală a Parlamentului.
Nu s-a trecut fără altercații, îmbrânceli și agresiune verbală. 

Foto: timpul.md

Decizia de a introduce proiectul de lege pe ordinea de zi a stârnit nemulțumiri pe eșichierul de stânga. Aleșii fracțiunii BCS au replicat că în cadrul ședinței Biroului Permanent din 1 martie s-a decis ca proiectul respectiv să nu fie examinat într-o altă ședință. În timpul ședinței Legislativului din 2 martie, deputații PAS au hotărât să propună proiectul pentru examinare în prima lectură.

Proiectul prevede ca atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” să fie substituite cu glotonimul „limba română”.

Principalul argument al autorilor inițiativei este hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Respectiv, implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

„Art. I. – În textul legilor R. Moldova:

1. Cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

2. Cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Art. II.– Se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova.

Art. III. – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun în sensul prezentei legi.”, se precizează în inițiativa înregistrată. 

 

Anticoruptie.md
02/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii