„Găgăuzia este o regiune care nu este întotdeauna sigură”. Ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, despre conexiunile energetice cu Republica Moldova

Ilie Gulca
18/04/2024
Ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja. Foto: report.az

Ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, susține că Moldova rămâne în continuare dependentă de Transnistria pentru producerea energiei electrice, iar liniile electrice actuale dintre România și malul drept al Prutului trec prin sudul Ucrainei și Găgăuzia, „o regiune care nu este întotdeauna complet sigură”.  

„Construim o interconexiune în partea de nord a țării [Republicii Moldova – n.r.]. Așadar, primind energie electrică suplimentară din Caucaz, o vom putea direcționa prin aceste diverse interconexiuni în sud, care există deja, și în nord care vor fi create până în 2027. Și mai lucrăm la o legătură de mijloc între Iași și Chișinău”, a spus ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, în cadrul unui interviu pentru publicația azeră, report.az, despre proiectul construcției unei linii electrice pe sub Marea Neagră care ar conecta Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România.

Conform proiectului, după spusele oficialului român, Moldova ar putea beneficia de energia electrică transportată prin această infrastructură aflată în prezent în fază de proiect.

În prezent, Republica Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) pentru care plătește aproximativ 20 de milioane de euro lunar. Moldgres produce această energie electrică folosing gazele livrate aproape gratuit de Gazprom.

Ucraina a anunțat recent că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor din Rusia spre Transnistria la sfârșitul anului curent. Prin urmare, Moldgres se află în pericolul de a pierde accesul la gazele practic gratuite rusești, iar Republica Moldova este expusă riscului să nu aibă electricitate ieftină.

Republica Moldova planifică să construiască trei linii electrice pentru conectarea la infrasfructura energetică europeană. La sfârșitul lui martie curent, a început construcţia liniei Vulcăneşti – Chişinău. Linie respectivă, de 400 kV, va avea peste 150 de kilometri şi va tranzita raioanele Taraclia, Cahul, Leova, Cimişlia, Hânceşti, Ialoveni şi comuna Băcioi. Proiectul a fost aprobat de Guvern în 2019, iar construcţia urmează să fie finalizată la sfârşitul anului 2025. Valoarea investiției este de 61 de milioane de euro, iar finanţatorul este Banca Mondială.

Pe 17 aprilie, Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru contractarea unui credit în valoare de 30,8 milioane de euro necesare construției liniei electrice Bălți-Suceava, care necesită investiții totale de 77 de milioane de euro.  

Pe lângă noua linie electrică dintre Republica Moldova și România, cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiile Bălți și Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV. Acordul cu BERD prevede contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din suma totală, necesară pentru realizarea proiectului. Alte 30,8 milioane de euro vor oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI).

De asemenea, proiectul include un grant în valoare de 15,4 milioane de euro acordat de UE prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro. 

Ilie Gulca
18/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii