Două companii au fost sancționate de Consiliul Concurenței pentru participarea la achiziții publice cu oferte trucate

Anticoruptie.md
22/04/2024

Consiliul Concurenței a sancționat două companii cu 1.918.063 de lei pentru că au participat la achiziții publice cu oferte trucate. Cele două întreprinderi - Vigurcom SRL și Rapid Link SRL - au participat cu oferte trucate în cadrul procedurii de achiziție publică organizată în 2019 de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, care viza achiziționarea lucrărilor de construcţii de linii telefonice şi de comunicaţii şi lucrările auxiliare la mai multe obiecte publice.

În urma investigației desfășurate de Consiliul Concurenței, s-a constatat că în procesul de pregătire a ofertelor pentru participarea la procedura menționată de achiziție publică, cele două întreprinderi au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial și au coordonat ofertele de participare, încălcând astfel prevederile legale.

Licitația era organizată de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și viza achiziționarea lucrărilor de construcţii de linii telefonice şi de comunicaţii şi lucrările auxiliare la mai multe obiecte publice.

„Trucarea ofertelor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale legislației în domeniul concurenței. Autoritatea națională de concurență va continua monitorizarea în mod constant a achizițiilor publice, având în vedere impactul negativ pe care orice încălcare în acest domeniu îl poate avea asupra întregii societăți. Este esențial să se asigure eficiența în utilizarea resurselor publice în condițiile unui mediu concurențial corect și transparent”, a menționat președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu. 

Sursa citată atrage atenția participanților la achizițiile publice cu privire la riscurile asociate coordonării acțiunilor în pregătirea ofertelor, schimbului de informații și implicării acelorași persoane în procesul de depunere a ofertelor. Aceste practici pot încălca Legea concurenței nr. 183/2012 și pot duce la sancționarea întreprinderilor conform prevederilor legale, care interzic acordurile și practicile concertate ce restrâng concurența pe piața Republicii Moldova.

SRL Rapid Link a figurat în investigația „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii au dezvăluit că SRL Rapid Link a distribuit în cutiile pentru nou-născuți haine de calitate mai proastă decât se stabilea în caietul de sarcini, la preț exagerat, ca pentru haine de calitate mai înaltă.

CIJM a continuat investigația pe marginea următoarei licitații la care a participat Rapid Link și care se desfășura cu încălcări. Ulterior, noua ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a anulat această licitație.Conducătorul Companiei Rapid Link, Victor Baciu, a amenințat autoarea investigației jurnalistice „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate”, publicate pe portalul Anticoruptie.md, că va aplica „cel mai dur tratament”.

CIJM a depus o plângerea la IGP, la 4 iunie, solicitând cercetarea cazului sub aspect penal sau contravențional. Inspectoratul General al Poliției nu a găsit temei să cerceteze cazul amenințării jurnalistei.

Anticoruptie.md
22/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii