Curtea Anticorupție, cerută de Maia Sandu, prinde contur. Când va fi gata să judece cazurile de rezonanță

Anticoruptie.md
18/04/2024
Colaj CIJM

Proiectul de lege privind Curtea Anticorupție va fi aprobat cel mult în câteva săptămâni de Guvern și Parlament.  Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, pentru postul de televiziune TVR Moldova. Președinția a expediat Parlamentului,  în luna iulie 2023, proiectul de lege care prevede crearea noii instanțe de judecată, care se va ocupa exclusiv de cazurile de corupție mare. Pe parcursul discuțiilor asupra proiectului, Maia Sandu, căreia îi aparține inițiativa, a renunțat la denumirea inițială „Tribunalul Anticorupție”, astfel că noua instanță se va numi „Curtea Anticorupție”. 

Anul trecut, șefa statului Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care va examina dosarele complexe de corupție. În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate. Activitatea Tribunalului Anticorupție va fi asigurată de 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți  de către Președintele Republicii Moldova. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Pe 13 iunie 2023, Președinția a anunțat despre elaborarea Conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție - Tribunalul Anticorupție

Ulterior, mai mulți experți au opinat că crearea Tribunalului Anticorupție este o inițiativă necesară, dar care urmează să fie îmbunătățită. 

După o serie de consultări și colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, a fost elaborat proiectul de lege referitor la sistemul judecătoresc anticorupție.

Inițiativa legislativă, venită din partea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost îmbunătățită cu propuneri venite din partea societății civile, judecătorilor, procurorilor și altor experți în drept. La fel, s-au expus și partenerii de dezvoltare.

„Proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție. Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău”, se arată în comunicatul instituției prezidențiale.

Pe lângă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate.  

Adițional, proiectul de lege conține norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura funcționalitatea sistemului judecătoresc anticorupție. Inițiativa legislativă a fost expediată Parlamentului pentru examinare și adoptare. Parlamentul va organiza consultarea publică și avizarea proiectului conform legislației în vigoare.  

Anticoruptie.md
18/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii