Care ar fi prețul corect pentru terenul fostului Stadion Republican

Ion Chișlea
21/04/2022

Prețul de piață al terenului fostului Stadion Republican, care urmează să fie vândut Statelor Unite ale Americii, este în prezent de 20-45 milioane de euro. În  opinia unui expert imobiliar, acest imobil reprezintă un obiectiv unic ce valorează mult mai mult decât valoarea de piață.

„Este o proprietate unică, prețul căreia trebuie evaluat ținându-se cont de mai mulți factori”, susține expertul, subliniind că ar fi bine să fie luate în calcul părerile mai multor experți.

Expertul care a solicitat anonimatul menționează că prețurile de vânzare a terenurilor în centrul Chișinăului oscilează între 25.000 și 45.000 de euro pentru un ar. Potrivit acestuia, la intersecția străzilor Al. Pușkin și București se vinde un teren de patru ari la prețul de 100.000 de euro, adică la 25.000 de euro pentru un ar.

Totodată, în regiunea staionului Dinamo este expus spre vânzare un teren de 12 ari la un preț de un milion de euro. În acest caz, ar fi vorba despre un preț de 83,3 mii de euro pentru un ar.

Potrivit expertului, în cazul terenului de 5,18 hectare nu putem face o evaluare strictă în conformitate cu tranzacțiile de pe piață. În primul rând, deoarece terenuri de o asemenea suprafață nu au mai fost scoase la vânzare.

Iar în cazul terenurilor pentru construcții nu este valabil principiul vânzărilor angro conform căruia cu cât suprafața este mai mare, cu atât prețul pentru un ar trebuie să fie mai mic. Și asta deoarece obiectivul ar putea fi vândut și în parcele mici, care ar aduce sume mai mari.

Executivul a aprobat în ședința de miercuri Memorandumul de înțelegere cu Statele Unite ale Americii, privind  vânzarea terenului fostului Stadion Republican de pe  strada Tighina 12.

În continuare, APP va institui un grup de lucru care va negocia cu SUA prețul terenului. Grupul va fi format din reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Proprietății Publice. Potrivit Memorandumului, prețul nu trebuie să fie mai mic decât cel de piață.  

Ion Chișlea
21/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii