Avere nejustificată: Un șef de la Asociația de gospodărie a spațiilor verzi nu poate demonstra proveniența a sute de mii de lei

Irina Odobescu
22/12/2020
Скриншот: Примэрия муниципия Кишинева в Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis, marți, un act de constatare pe numele directorului Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” din municipiul Chișinău, Serghei Carp (foto), în care s-a constatat o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute în mărime de 325.530 de lei.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că cei doi soți au declarat venituri în valoare de 353.165 de lei obținute din salariu, pensie și o posibilă donație de aproximativ 69.000 de lei din partea socrilor.

Totuși Serghei Carp și soția sa au avut mai multe cheltuieli decât venituri, de aproximativ 679.000 de lei. Din acești bani, peste 64.000 de lei au fost direcționați spre achitarea unui credit, aproximativ 70.000 de lei pentru efectuarea plăților prin intermediul cardului bancar, circa 150.000 de lei au fost extrași în numerar prin intermediul bancomatelor, iar cu 20.000 de euro au procurat un teren pentru construcții în raionul Ialoveni.

În baza acestor informații acumulate, inspectorul de integritate a remarcat o diferență substanțială de 325.530 de lei dintre veniturile indicate de cei doi soți și cheltuielile lor. 

Directorului întreprinderii, Serghei Carp, a invocat că banii au fost obținuți dintr-o donație din partea socrilor și din împrumuturi de la persoane fizice, însă nu a putut justifica prin acte veridice și autentice acest fapt.

Ca urmare a celor constatate, ANI va iniția o cauză în instanța de judecată competentă pentru dispunerea confiscării averii nejustificate de 325.530 de lei. Totodată, Autoritatea a depus un denunț către Procuratura Generală pe aspecul falsului în declarații în cadrul controlului.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza Primăria municipiului Chișinău pentru eliberarea subiectului din funcția de director al întreprinderii, urmând să fie înscris în Registrul interdicțiilor.

Irina Odobescu
22/12/2020

Comentarii