DOC// Detalii despre „revenirea în rânduri” a ex-procurorei Victoria Pascalov, implicată în scandalul mitei de 250 de mii de euro

Viorica Mija
26/06/2023
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a publicat hotărârea motivată prin care a  admis cererea Victoriei Pascalov, în care fosta acuzatoare a solicitat anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor(CSP). Astfel, CSP a fost obligat să-și revadă propria decizie și s-o includă pe Pascalov în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror. Pascalov a fost de mai multe ori sancționată pe parcursul carierei de patru ani, dar și a fost implicată în scandalul mitei de 250 de mii de euro, deconspirat de Anticoruptie.md. De altă parte, alți patru procurori au contestat de la începutul anului unele decizii CSP, în special ale Colegiului de Disciplină și Etică.

Prin hotărârea, publicată pe portalul instanțelor în data de 23 iunie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost obligat de către Curtea de Apel Chişinău să o înscrie în Registrul candidaților pentru suplinirea funcției vacante de procuror pe ex-procurora Victoria Pascalov, care a renunțat la profesie în urma scandalului cu mita de 250 de mii de euro.

CSP a încercat să convingă instanța că Pascalov are la activ mai multe sancțiuni disciplinare, iar o notă a Serviciului de Securitate (SIS) ar face referință directă la implicarea sa în acțiuni de corupție.  Pascalov a replicat însă că nota nu cuprinde probe, ci simple presupuneri, fără o bază de date și detalii concrete.

„Este de remarcat că, referindu-se la faptul că profilul profesional al reclamantei nu poate fi apreciat ca fiind ireproșabil și nici nu se aliniază intereselor funcției, în conformitate cu standardele stabilite față de atribuțiile de demnitate publică, Consiliul Superior al Procurorilor a ignorat că criteriile respective, specificate la art.20 alin. (2) din Legea Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, nu au fost probate și, respectiv, nu-i pot fi imputate Victoriei Pascalov. Mai mult ca atât, este de menționat că evaluările de substanță, care sunt în măsură să dea tabloul complet despre profilul deplin al candidatului la funcția de procuror, țin de competența Consiliului Superior al Procurorilor, dar după înregistrarea în Registru a candidatului la funcția de procuror, și în cadrul unei proceduri corespunzătoare”, au opinat magistrații Curții de Apel Chișinău.  

 

Victoria Pascalov a demisionat după patru ani de activitate în funcția de procuror. Din 2011 și până în 2015 a fost subiect al mai multor sancţiuni disciplinare, dar și al scandalului mitei de 250 de mii de euro.  Victoria Pascalov a fost fost filmată în timp ce primea prima tranșă, de 100 de mii de euro.  


 

În pofida suspiciunilor de integritate, în aprilie 2016, Victoria Pascalov a primit undă verde din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a aplica la funcția de judecător. Fosta procuroră a intrat în posesia licenței de avocat abia la finele anului 2018, după ce a câștigat în instanță procesul civil împotriva Uniunii Avocaților.

Conform portalului vreauinfo.md, în anul 2022, 11 acuzatori s-au ales cu sancțiuni disciplinare, de la avertisment până la retrogradare în funcție.

 

 

De la începutul anului 2023, Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat în alte cazuri în care procurorii au contestat deciziile CSP, în special pe cele ale Colegiului de Disciplină și Etică.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ a respins acțiunea procurorului Dmitri Ianac, care a contestat sancțiunea impusă pe numele său în dosarul unui angajat al Inspectoratului de Poliție Ceadîr-Lunga, pe care l-a pus sub învinuire. Potrvit hotărârii Colegiului de Disciplină și Etică, acuzatorul ar fi încălcat drepturile fundamentale ale suspectului. Ianac a menționat că a acționat în strictă conformitate cu legea și s-a plâns că, din cauza sancțiunii disciplinare nestinse, nu  poate participa lа concursuri pentru avansarea în carieră.

De altă parte, CSP a susținut că procurorul  a avut în acest caz „о conduită procesuală lipsită de onestitate, orientată spre a conferi artificial situației examinare un alt profil decât cel confirmat prin dovezile administrate”.

 

Acuzatorul activează în organele Procuraturii din anul 2003, iar din 2013, prin ordinul Procurorului General, а fоst numit în funcția dе procuror în Procuratura UТА Găgăuzia, oficiul Ceadîr-Lunga. Din 2016 este și adjunct al procurorului-șef.

 

Un răspuns favorabil din partea instanței de apel a primit procurorul Nicolae Dumbrăveanu care a depus acțiunea în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor privind contestarea actului administrativ „cu privire la examinarea cererii domnului Dumbrăveanu Nicolae de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante”.  Hotărârea contestată a fost luată în ianuarie 2021, de componența veche a CSP, din care făcea parte și procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. Cererea lui Dumbrăveanu a fost examinată în ședință închisă, iar în documentul final nu se regăsește și motivarea unei altfel de decizii.

 

 

În prima jumătate a anului 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis și  acțiunea înaintată de procurora Tatiana Svistal, de la Procuratura Nisporeni. Astfel, CSP a fost obligat să anuleze propria decizie și să emită un act favorabil în cazul acuzatoarei, care a luptat în instanță pentru același drept de a fi înscrisă în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante.

 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Viorica Mija
26/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii