AGENDA ZILEI//26.02.2024

Meroslava Parii
25/02/2024
Grafică CIJM

În 20 de ani de activitate, Centrul de Investigații Jurnalistice a demascat zeci de mari corupți și a scos la iveală sute de scheme infracționale. Notează codul fiscal 1019620008889 și direcționează 2 % din impozitul pe venit pentru a susține echipa de jurnaliști de la portalul Anticoruptie.md! Conferă banilor tăi valoare adăugată, alătură-te luptei anticorupție!

 

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Curs de specializare pentru competență în activitate „Audiometrie-audioprotezare”

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 08:00, 26 februarie – 26 aprilie, curent

CONTEXT: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova lansează un nou curs de specializare pentru competență „Audiometrie-audioprotezare” pentru absolvenții programului Asistență medicală generală, cu studii superioare de licență. Scopul acestui curs este de a forma asistenților medicali competențe în domeniul otorinolaringologiei, audiologiei, acusticii și electrofiziologiei, fapt ce i-ar face mai competitivi și atractivi pe piața muncii la nivel național și internațional.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema „Războiul care a aruncat în aer Lumea”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de veteranul de război, președintele AO Maica Îndurerată, Nicolae Besedovschi, cu tema „Bunul blocat la trecerea frontierei de stat din cauză corupției”

UNDE: Agenția INFOTAG, Sala de conferințe, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 10:00

 

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 26 februarie 2024

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă dedicată Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediție a 58-a, dar și proiectelor „Mărțișor în toată lumea”, susținute de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Biroul pentru Relații cu Diaspora

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

 

Discuție directă cu reprezentanții STIPT și A&G van den Bosch

UNDE: Stipt Moldova Muncă în Olanda, str. Mitropolit Varlaam, 46

CÂND: 10:00

 

Campania „Student pentru o zi”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:30

CONTEXT: Universitatea de Stat din Moldova este la dispoziția elevilor, viitori absolvenți de licee, din toată țara, pentru a-i ajuta să-și aleagă domeniul de formare profesională. Astfel, elevii sunt așteptați la cea mai mare universitate din țară, să se familiarizeze cu programele de studii, profesorii, studenții și oportunitățile oferite de USM, în cadrul Campaniei „Student USM pentru o zi”. Elevii vor avea ocazia să discute cu rectorul USM, Igor Șarov, cu prim-prorectorul Otilia Dandara, vor vizita facultățile USM, unde vor fi implicați în activități interactive și vor face cunoștință cu decanii, profesorii și studenții noștri.

 

Evenimentul de lansare a etapei II a proiectului „Instanțe judecătorești model”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:30

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 26 februarie 2024

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Vernisajul expoziției „Descoperă prefecturile Japoniei”

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 17:00

CONTEXT: În cadrul expoziției sunt expuse posterele create de prefecturile din Japonia - 47 la număr, pentru promovarea turismului, fiecare dintre acestea prezentând diferite obiective turistice și evenimentele festive cu frumusețe sezonieră. Pe parcursul a patru săptămâni vor fi expuse postere care reprezintă primăvara (27 februarie – 3 martie); vara (5 - 10 martie); toamna (12-17 martie); iarna (19-24 martie) iar în cea de-a cincea - vor fi prezentate postere pe diverse teme (26 - 31 martie).

 

Alegeri Parlamentare UE. Ce pot face tinerii?

UNDE: Cafe Naringi, str. Bănulescu Bodoni, 28/2

CÂND: 17:30

CONTEXT: Alături de noi vor fi Asser Mortensen, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea partidului Socialdemokratiet (partidul Social Democrat) și Kristoffer Hjort Storm, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea partidului Danmarks Demokraterne (Democratii Danezi/Democratii Danemarcei). Vom discuta despre: Importanța alegerilor Parlamentare UE pentru Moldova; Aderarea la UE și statutul candidat RM; Cum implicăm tinerii în procesul de aderare la UE; Iar la final toți tineri vor adresa întrebări celor doi candidați.

 

Webinar: Inteligența Artificială în schimbările startup-urilor

UNDE: Online

CÂND: 18:00

CONTEXT: Hai să vorbim despre viitor. Te invităm la un webinar special cu Gabriel Păunescu, CEO Naologic, unde vei afla cum Inteligența Artificială (AI) poate schimba startup-ul tău. E simplu, e online și e gratuit. Gabriel nu este doar CEO-ul Naologic, ci și un pionier în aplicarea AI în lumea afacerilor. Cu o carieră impresionantă ca fondator, el a navigat prin provocările startup-urilor transformând ideile inovatoare în realități profitabile. Sub conducerea sa, Naologic a devenit un nume de referință în eficientizarea proceselor de afaceri prin AI, modelând viitorul tehnologiei. Experiența sa vastă îți va oferi nu doar tehnici de utilizare a AI, dar și perspective unice despre cum să îți conduci startup-ul spre succes în era digitală.

 

Pub Quiz – Sezonul 59
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Curs de Introducere în Filosofie și Psihologie

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 19:30

CONTEXT: Februarie aduce cu sine nu doar frumusețea iernii, ci și oportunitatea de a investi în propria frumusețe interioară, evoluție și de a descoperi înțelesurile adânci ale filosofiei și psihologiei. Descoperă cum aceste discipline te pot ghida în cunoașterea propriei tale ființe, înțelegerea lumii înconjurătoare și dezvoltarea unei culturi personale profunde.

 

Expoziția: „Ecourile războiului”

UNDE: Europe Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: Până la data de 29 februarie, curent, orar 09:00-18:00

CONTEXT: Expoziția numără 20 de fotogafii semnate de către fotograful sirian Omar Sanadiki, surprinse în două țări ce suferă de o invazie străină, la 12 ani distanță una de cealaltă: războiul din Siria – în 2011 și războiul din Ucraina – în 2023. Omar Sanadiki a fost într-o vizită de studiu în Ucraina, organizată de Serviciul European de Acțiune Externă.

 

Expo-Târgul „Mărțișor 2024”

UNDE: Bălți, Piața Vasile Alecsandri

CÂND: 26 februarie – 8 martie, curent

 

Expoziție: „Simfonii”, „Pergamente” și „Revelație” de Andrei Negură

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 24 martie, curent

CONTEXT: O expoziție excepțional de caldă, prin culoarea și lumina pe care le transmite, a fost inaugurată la Muzeul Mațional de Artă al Moldovei. Culoarea și lumina te însoțesc pe toată durata vernisajului, în care 50 de lucrări semnate de cunoscutul artist plastic Andrei Negură vin să ne povestească despre cele trei cicluri definitorii ale creației sale - „Simfonii”, „Pergamente” și „Revelație”. Vă îndemn să mergeți la muzeu - expoziția va fi deschisă până pe 24 martie -, pentru a trăi pe viu culoarea și lumina din pictura lui Andrei Negură. E terapia salvatoare pentru aceste zile posomorâte de iarnă, dar și pentru oricare altă zi.

 

Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine

UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 martie, 2024

CONTEXT: Vă invităm să explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.

 

Expoziție de acuarelă „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 29 februarie, curent

CONTEXT: În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pretutindeni marchează Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Pentru a reitera importanța acestul eveniment, care a marcat identitatea națională din Basarabia, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de acuarelă a aritștilor plastici Anatol Gherasimov și Mădălin Țibichi „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări cu peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, care au fost executate în tabere de creație între anii 2015 – 2023.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Comisia Electorală Centrală anunță concurs pentru ocuparea funcției de Președinte/Președintă al/a Consiliului electoral de circumscripție de nivelul al doilea Chișinău nr. 1

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 martie, curent, ora 15:00

CONTEXT: Scopul funcției constă, printre altele, în coordonarea activității Consiliului electoral de circumscripție, asigurarea realizării activităților de pregătire pentru organizarea și desfășurarea alegerilor și referendumurilor. Pentru mai multe detalii accesați AICI

 

Ministerul Finanțelor din Republica Moldova anunță: Suntem în căutarea de colegi noi pentru a se alătura echipei noastre. Dacă ai studii și experiență în domenii precum finanțe, contabilitate, economie sau relații internaționale, te încurajăm să aplici la concurs

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 Martie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Informațiile referitoare la cerințele de participare și formularele de aplicare sunt accesibile pe pagina web a MF, la compartimentul Cariere AICI

 

Comisia Electorală Centrală anunță inițierea consultărilor publice, a proiectului de hotărâre „Pentru aprobarea Regulamentului privind înregistrarea prealabilă”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 martie, curent

CONTEXT: Scopul proiectului de hotărâre constă în stabilirea cadrului normativ privind procedura, termenele și condițiile de înregistrare a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care, în cazul alegerilor prezidențiale, parlamentare şi referendumurilor republicane, în ziua scrutinului se vor afla în străinătate. Observațiile, sugestiile și propunerile cu valoare de recomandare asupra acestui proiect pot fi trimise la adresa poștală: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău sau la una dintre adresele de e-mail: http://[email protected], [email protected].

 

Primăria orașului Floreşti lansează concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Primăria or. Floreşti informează, că cetățenii orașului pot depune propuneri de proiecte finanțate din Bugetul local, Decizia Consiliului пr.08/01 din 15.12.2023 Cu privire la aprobarea bugetului orăşenesc pentru anul 2024. Propunerile de proiecte completate conform cerintelor stabilite în Regulament, pot fi depuse pe suport de hârtie în incinta primăriei Floreşti, biroul 19, amplasat la et.1 sau pot fi expediate la adresa: http://[email protected]. sau contactați nr. 069227783.

 

CCF Moldova continuă campania „Să nu lăsăm nicio copilărie fără poveste. Donează o carte și dăruiește speranță”

TERMEN LIMITĂ: 19 martie, curent

CONTEXT: Campania „Să nu lăsăm nicio copilărie fără poveste. Donează o carte și dăruiește speranță!” a fost inițiată chiar de Ziua Națională a Lecturii de CCF Moldova.
Librăriile Cărturești din Republica Moldova s-au alăturat campaniei în efortul de a facilita drumul cărților de la oamenii generoși către copiii curioși. Găsești librăriile pe aceste adrese: Shopping MallDova, strada Arborilor 21, etajul 3; Muzeul Național de Istorie a Moldovei, strada 31 August 1989, numărul 121 A; Centrul comercial Port Mall, strada Mihail Sadoveanu, numărul 42/6, etajul 3. Un copil care citește, va deveni un adult care gândește. Donând o carte, dăruiești speranță noii generații.

 

Concursul Republican al proiectelor ecologice „UP!Eco”, ediţia a X-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 aprilie, curent

CONTEXT: Concursul este organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret Artico şi are ca scop promovarea educaţiei ecologice, dezvoltarea atitudinii responsabile în vederea menţinerii echilibrului ecologic, şi implicarea activă a copiilor şi tinerilor în acţiuni de protecţie a mediului. La Concurs pot participa elevii claselor a V-a - XII-a din instituţiile de învăţământ general din Republica Moldova. Participanţii la Concurs pot concura la una sau la ambele secţiuni: Proiect „ECOACȚIUNE”; Spot video „SALVAȚI PLANETA”. Formularul poate fi completat doar de persoanele care deţin poşta electronică Gmail. Persoana de contact: Tatiana Bejan, metodistă în instituție extrașcolară. Telefon: (022) 856 220. E-mail: http://[email protected]

 

Universitatea din Almeria, Spania, anunță un apel de selectare a personalului administrativ, doritor de a pleca în mobilitatea academică de instruire (STT) în cadrul programului Erasmus+International Credit Mobility (ICM), sem. II al anului academic 2023-2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Domeniul: Oficiul Internațional (International Office) – Departamentul Cooperare Internațională. Pentru asistență scrieți-ne AICI și/sau telefonați la 067560170.

 

Oficiul Avocatului Poporului anunță prelungirea concursului pentru ocuparea unei funcții publice de conducere

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: Funcția publică vacantă: șef/șefă a Direcţiei promovarea drepturilor omului şi comunicare - este o oportunitate de a contribui semnificativ la protecția și promovarea valorilor fundamentale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Institutul Cervantes din București, Centrul de Examene DELE, Universitatea de Stat din Moldova, Facultateta de Litere USM, anunță începerea înscrierii pentru examenele DELE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 3 aprilie, curent

CONTEXT: Sesiunea va avea loc: 17-18 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, anunță înscrierea candidaților pentru acumularea minimului curricular inițial în vederea continuării studiilor superioare la ciclul II, master, la un program diferit de domeniul de formare profesională din cadrul studiilor de licență

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 martie, curent

CONTEXT: Pentru persoanele care doresc să-și continue studiile de master într-un domeniu diferit de studiile la licență; (circulara MEC Nr.04/1-09/3885 din 05.09.2022). Minimul curricular inițial vizează promovarea disciplinelor fundamentale și de specialitate aferente programului de studii pentru care se optează (30 credite de studiu). Minimul curricular poate fi acumulat în perioada februarie – iunie 2024. Actele pot fi sepuse la Centrul de Formare Continuă și Leadership din cadrul UPSC: str. Ion Creangă, 1, bloc 4, birou 7. Pentru mai multe detalii AICI 

 

A iniţiat procedura de concurs pentru funcţia de director al Agenției Achiziții Publice. Dacă ești o persoană cu spirit dezvoltat de inițiativă, cu abilităţi manageriale și organizaționale, și cu realizări profesionale distincte, te invităm să aplici la concurs

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 martie, curent, ora 15:00

CONTEXT: Condițiile de participare la concurs și formularele de aplicare sunt disponibile pe pagina web a MF, compartimentul Cariere AICI

 

Inspectoratul Național ppentru Supraveghere Tehnică, este în căutare de noi colegi pentru mai multe funcții publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 martie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

În atenția studenților USM: a fost lansat Programul de burse al Republicii Slovacia 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 martie, curent

CONTEXT: Bursele sunt oferite în conformitate cu prevederile Programului de cooperare dintre Ministerul Educaliei și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației, Cercetării și Sportului al Republicii Slovacia, semnat în 2017. Formularul de aplicare și mai multe detalii AICI Dosarele vor conține versiunea tipărită și semnată a formularului de aplicare, precum și toate documentele justificative solicitate în formularul de cerere și se vor depune la Ministerul Educației și Cercetării, Direcția Coordonare Politici Publice și Intergrare Europeană.

 

Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent

CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://[email protected].

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00

CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] .

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Concurs pentru studenți – „Maratonul Excel”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Concursul va avea loc la 22-23 martie 2024. Pentru mai multe detalii, vă adresați la Decanatul Facultății ASEM-Facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică, Prodecan Olga Chicu, bloc B, birou 401, e-mail: http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cooperare cu GIZ Moldova implementează Programul “Partnering in Business with Germany” al Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice din Germania

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 martie, curent

CONTEXT: Programul prevede: Un curs de pregătire Academia Exportatorilor a candidaților; Un stagiu de 6 săptămâni online cu centre de instruire notorii din Germania; O vizita de 2 saptamini în Germania; Follow-up și networking între absolvenții Programului din 19 țări participante; Activități pentru absolvenții Programului, seminare, conferințe, mese rotunde, etc. Pentru mai multe detalii accesați următorul link: http://https://chamber.md/programul-de-pregatire-si.../

 

Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București

CONTEXT: Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI  Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent

CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.

 

Cerere de candidaturi pentru funcționari publici și oficiali guvernamentali din Republica Moldova, cu accent pe Administrarea Justiției și Instituțiile Democratice

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 martie, curent

CONTEXT: Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Administration of Justice and Democratic Institutions", care va avea loc atât online, în perioada 15-26 aprilie 2024, cât și în persoană, în perioada 10-21 iunie 2024. Aplicarea este deschisă pe http://https://www.nhc.nl/matrarolt/ Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance AICI

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa, instala și implementa sistemul de monitorizare, control/comandă și achiziție de date (SCADA) pentru municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 martie, curent,ora 16:30

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI


Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de formare și 1 bursă de predare (5 zile, pentru semestrul II al anului academic 2023-2024) la Universitatea Valahia din Târgoviște

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent

CONTEXT: Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF, la http://[email protected] Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia şi Marea Britanie, invită profesorii care predau disciplinele matematică, biologie, chimie și fizică să se înscrie la Programul de Ambasadori LabXChange (creat de Universitatea Harvard cu sprijinul Fundației Amgen)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 februarie, curent

CONTEXT: LabXchange este o platformă online inovatoare care oferă acces la o gamă largă de resurse și instrumente științifice interactive de înaltă calitate, menite să promoveze experiențe eficiente de predare și învățare. La finalizarea instruirii, participanții vor obține certificate de absolvire și remunerare financiară din partea LabXChange. Înscrierea la program se va face prin completarea unui formular online accesând următorul link AICI

 

Festival – concurs „Poezia-n vers de dor” – ediția a VII-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 martie, curent

CONTEXT: Invităm elevii claselor a V-a – a XII -a să expedieze o poezie (creație proprie). De Ziua Internațională a Poeziei 21 martie 2024 ora 10:00, va avea loc evenimentul de premiere a celor mai bune creații în Sala de Festivități a Universității de Stat „A. P. Hașdeu”din Cahul. Persoana de contact – Alexandra Hanganu – http://[email protected]

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ambasada Republicii Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, organizează evenimentul „Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată Republicii Moldova”

UNDE: București, România. Palatul CCIB, Aula Carol, etaj 2, str. Ion Ghica, 4

CÂND: 10:00, 27 februarie, curent

CONTEXT: În cadrul acestui eveniment, ne propunem să aducem la cunoștința comunității de afaceri bucureștene despre oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova.

 

Ambasda Republicii Moldova în Italia, invită la o întâlnire cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Întâlnirea va oferi posibilitatea de a interacționa nemijlocit pe subiecte de interes sporit pentru comunitatea moldovenească din Italia

UNDE: Roma, Italia, Sediul Ambasadei Republicii Moldova, via Francesco Cherubini, 27

CÂND: 19:00, 29 februarie, curent

CONTEXT: Rugăm să confirmați prezența la adresa e-mail http://[email protected]

 

Expoziția artistului plastic Dumitru Verdianu la Iași

UNDE: Iași, România, Galeria de Arte a Uniunii Artiștilor Plastici Iași „Theodor Pallady”

CÂND: Până la data de 19 martie, curent

CONTEXT: Reprezentanți ai Primăriei municipiului Ungheni, Muzeului de Istorie și Etnografie, Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, Palatului de Cultură, Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni au participat la vernisarea expoziției artistului plastic Dumitru Verdianu, Maestru în Arte, cetățean de onoare al municipiului Ungheni. Per total, în aceste zile, la Iași sunt expuse 350 de opere de artă, semnate de 113 autori din perioada modernă și contemporană.

 

Expoziție „Un veac de pictură la Cluj (1892-1983)”

UNDE: Gluj Napoca, Galeria Paul Sima

CÂND: Până la data de 27 februarie, curent

CONTEXT: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, prin Galeria Paul Sima, te invită la expoziția „Un veac de pictură la Cluj (1892-1983)”. Expoziția prezintă o selecție de picturi valoroase care fac parte din patrimoniul UBB, create de artiști celebri care au activat la Cluj, cum ar fi Venceslav Melka, Antal Forró, Ioan Isac sau Florin Țonea. Lucrările cuprind o gamă tematică largă, de la peisaje și naturi statice la portretele unor oameni remarcabili care au contribuit la istoria academică a Clujului.
 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 28 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

Ambasada Republicii Moldova, Ambasada României în Franța și Institul Cultural Român la Paris în cooperare cu Primăria sectorului 17 din Paris, vă invită să descoperiți tradiția vie a Mărțișorului, înscrisă în Patrimoniul mondial al umanității UNESCO

UNDE: Paris, Franța, Salle des mariages de la Mairie du 17e

CÂND: 1 martie, curent, 17:30

CONTEXT: Celebrând revenirea primăverii, acest talisman, alcătuit dintr-o împletitură de fir roșu și alb, este oferit în luna martie celor dragi pentru a-i proteja. Atelierul este dedicat copiilor și adulților pentru a redescoperi originea și legenda acestei tradiții străvechi și vor crea propriul Mărțișor, ghidați de coordonatoarea atelierului Cristina Catan.

 

De Mărțișor, campania Guvernului “Mărțișor în toată lumea” te aduce mai aproape de casă!

UNDE: Cascais, Portugalia, Auditório Carlos Avilez, Av das Acácias, 2, 2765-320 Monte Estoril

CÂND: 21:00, 6 martie, curent

CONTEXT: La Cascais, Portugalia, se va juca spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” “Steaua fără nume”. Pentru detalii și rezervări accesați AICI Pentru informații suplimentare sunați: +351213009060

 

În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare

UNDE: Finlanda

CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Aducem la cunoștința publicului, că Secția Consulară a Ambasadei Republicii Moldova la Washington DC, va activa în scopul acordării asistenței consulare. Pentru comoditatea tuturor vă rugăm să cunoașteți că fiecare serviciu solicitat urmează a fi programat separat

UNDE: Washington SUA

CÂND: Cu excepție 19 și 29 aprilie, curent

CONTEXT: Acordarea suportului consular va avea loc după principiul: 1 programare = 1 serviciu. Pentru detalii privind actele necesare anumitor servicii consulare accesați pagina oficială a Ambasadei AICI Pentru programări accesați AICI 

 

Meroslava Parii
25/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii