Cele mai răsunătoare demisii ale anului 2022

Viorica Mija
04/01/2023
Colaj CIJM, surse deschise

Judecători, miniștri și funcționari ai primăriei municipiului Chișinău au renunțat la funcție în anul 2022. Unii forțați de circumstanțe să o facă, alții fiind supărați pe unele decizii luate în privința lor, toți declară la unison că au depus cereri din proprie inițiativă. Anticoruptie.md a scris despre controversele care planau în jurul acestor decizii.

Prima demisie din anul 2022 a fost cea a lui Sergiu Ceban, directorul interimar de la Infocom, care și-a dat demisia în urma acuzațiilor privind falimentarea întreprinderii municipale. Numirea acestuia a provocat discuții în spațiul public din cauza că ar avea conexiuni cu o companie privată ce prestează aceleași servicii.

Consilierul municipal din partea PAS, Roman Cojuhari, și deputatul Lilian Carp au declarat că prin numirea lui Sergiu Ceban în calitate de director interimar al Infocom s-ar urmări preluarea bazei de date a întreprinderii municipale în scopuri comerciale. 

„Astfel, bugetul municipiului Chișinău va fi prejudiciat cu milioane de lei. Sergiu Ceban este fondatorul și directorul companiei SRL eBloc Group, care prestează servicii de gestionare și administrare pentru blocuri locative din Moldova. Baza de date a peste 80% din locuințele municipiului Chișinău deținută de Infocom, le-ar fi de mare folos pentru a-și extinde activitatea și veniturile personale ale familiei Ceban”, a declarat consilierul Roman Cojuhari.  

Tot în prima lună a anului a fost demis directorul general al Combinatului de vinuri Cricova, Denis Șova. Denis Șova a fost numit în această funcție în iulie 2020 după ce, timp de 20 de ani, a lucrat la Centrul de business și turism, Cricova-Vin SA, unde a fost director timp de 11 ani.  

Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus cererea de demisie, care a fost acceptată de către membrii CMS cu șapte voturi pro. Clima nu și-a motivat decizia de a demisiona în cererea înaintată CSM-ului.

În mai 2021, șefa statului Maia Sandu a anulat decretul prin care acesta fusese numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău în iulie 2020 pe timpul guvernării socialiste. Maia Sandu a argumentat atunci că CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

„În calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova”, a declarat Clima înaintea demisiei.

Ulterior, alți trei judecători și-au depus demisia înainte de evaluarea extraordinară. 

Şeful de la SIS, Alexandr Esaulenco, a depus cerere de demisie în data de 30 mai. Alexandr Esaulenco fost numit în funcţia de director al SIS al Republicii Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova la 25 iunie 2019, la propunerea partenerilor de dezvoltare. La 16 martie 2020, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii.

Deși a negat de fiecare dată, Guvernul Gavrilița și-a luat rămas bun de la ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în luna iulie. A doua plecare din Guvernul Gavriliţa a avut loc în luna septembrie. Iuliana Cantaragiu a renunțat de bună voie la şefia Ministerului Mediului. Anunţul a fost făcut la trei zile după ce Agenţia de Mediu a fost impusă de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să elibereze timp de o zi autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița pentru perioada de până la 30 septembrie 2022.

Totuși, picătura care a umplt paharul a fost şedinţa Guvernului din 7 septembrie, în timpul căreia Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe Iuliana Cantaragiu că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost lansat.

Pe 28 septembrie, la niciun an de la numirea în funcție, Fadei Nagacevschi și-a dat demisia din funcția de viceprimar. Adus la Primărie de către primarul Ion Ceban, dar nedorit de Consiliul municipal Chișinău, Nagacevschi nu a concretizat ce l-a determinat să plece. Tot diplomatic a procedat și edilul Ceban, care i-a dorit succese în continuare.  

Fadei Nagacevschi a făcut anunțul despre demisie pe pagina sa de socializare. Deja fostul viceprimar nu a dat detalii despre motivul plecării, ci doar a concretizat că își reia activitatea de avocat. Edilul de Chișinău, Ion Ceban, a comentat plecarea subalternului său, lăsând, la fel, o urmă de enigmă asupra motivelor acestei rupturi.

Pe 17 noiembrie, la un an de la numirea în funcție, directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Serghei Merjan, și-a depus mandatul. Cu o zi înainte, au demisionat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugen Cozonac. Demisiile au urmat și pe 21 noiembrie, zi în care și Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, și-a anunțat demisia.

Surse ale Anticoruptie.md au declarat că aceste demisii ar fi generate de presiunea unor deputați PAS care insistă pe remanieri guvernamentale radicale.   

Viorica Mija
04/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii