AGENDA ZILEI//06.06.2023

Meroslava Parii
05/06/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Hackathon: The Future is Female: Womens Empowerment

UNDE: Consiliul Național al Tineretului din Moldova, str. Petru Rareș, 18A

CÂND: 08:00 – 6 iunie, 19:00 – 9 iunie

CONTEXT: În perioada 6-9 iunie, 2023, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, organizează hackathon-ul cu tematica: „The Future is Female: Womens Empowerment Hackathon”. Scopul evenimentului este de a ajuta participanții în dezvoltarea conceptului unei platforme, unui software pentru a facilita procesul de angajare a refugiaților. Acest proiect este implementat de CNTM în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.

 

Lansarea primului studiu național privind fenomenul violenței obstetrice și ginecologie în Republica Moldova

UNDE: Summit Events, Sala New York, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:30

 

Audieri publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europeană, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de AO Asociația Experților PRO Mediu cu tema: „Prezentarea studiului privind deșeurile din plastic”.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 6 iunie 2023

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Expoziție:„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femeii artiste.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Centrul Media A.O cu tema: „Presa locală constată progrese în domeniul drepturilor omului. Prezentarea raportului de monitorizare”.

 

Programul Estival BiblioVacanța

UNDE:  Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00

CONTEXT: Invităm toți copiii să participe în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la divesre ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză, organizate în cadrul bibliotecii. Pentru mai multe detalii AICI

 

Evenimentul dedicat Zilei Mondiale fără Tutun cu genericul „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”

UNDE: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, str. Vasile Alecsandri, 2

CÂND: 12:30

 

Festivalul-Concurs de Modă „Moldova The Most Fashion Days” – Ediția a VI-a

UNDE: Capitoles Park, str. Meleștiu, 13A

CÂND: 14:00 – Start Concursului de frumusețe Miss Star – Selecția Națională; 19:00 – Se vor  include prezentări de modă Top ale designerilor Internaționali

CONTEXT: Evenimentul de modă are drept scop promovarea designelor atât autohtoni, dar și a modelelor naționale pe podiumurile internaționale. Invitat special, Cătălin Botezatu,  faimos creator de modă din România.

 

Premieră Națională a filmului „Varvara”

UNDE: Președinția Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 154

CÂND: 16:00

 

Gala Viitorilor Juriști – Ediția a IV 2022-2023

UNDE: Universitatea Tehnică a Moldovei, Corpul de studii 10, bd. Dacia, 41

CÂND: 16:00

CONTEXT: Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru al UTM va găzdui Ediția a IV-a 2022-2023 a galei Viitorilor Juriști, organizată de programul de studii „Drept”. Evenimentul are ca scop încurajarea studenților și masteranzilor Programului de studii „Drept”, subliniind rezultatele excelente la studii obținute în activitatea de cercetare științifică și diverse alte activități, succesele înregistrate pe durata anului calendaristic, care vor fi apreciate cu diplome.

 

Club de presă: Bond...Eurobond: Care sunt perspectivele emiterii de euroobligațiuni de către Republica Moldova

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 16:00

CONTEXT: Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, organizează discuție pe marginea instrumentului finaciar Eurobond și perspectivele emiterii de euroobligațiuni de către Republica Moldova. Scopul clubului de presă este de a prezenta și dezbate subiectul de Eurobond și credit rating, de a răspunde la toate întrebările jurnaliștilor la acest subiect, la fel, ne propunem să minimizăm percepția  reticentă în rândul cetățenilor privind emiterea de Eurobond suveran.  Oaspete special  –  Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Ziua Internațională a Limbii Ruse - 224 de ani de la nașterea lui Aleksandr Pușkin
UNDE: Casa Rusă din Chișinău, str. Mihai Eminescu, 2
CÂND: 16:00
CONTEXT: Auditoriul Pușkin al CRSC și Comunitatea Rusă din Republica Moldova invită la seara literar-muzicală "Să răsune Pușkin în fiecare inimă", și la vernisajul expoziției Muzeului de Stat Pușkin "Călătorie prin Moscova cu personajele romanului "Evghenii Oneghin", dedicată Zilei Internaționale a limbii ruse și aniversării a 224 de ani de la nașterea lui Alecsandr Pușkin.

 

Curs practic Microsoft Office: Word, Excel, Power Point

UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 16:30

CONTEXT:  Competențele digitale aduc oricarei persoane, la nivel profesional,  creșterea șanselor de angajare, respectiv promovare la job. Dacă îți dorești să obții un job potrivit, ca să lucrezi pe un calculator și să câștigi mai mulți bani, trebuie să cunoști cum să folosești programele din pachetul MS Office pentru a face prezentări, pentru a scrie documente și pentru a introduce date.Venim în ajutorul Dvoastră cu un curs practic de învățare a celor mai utilizate programe MS Office: MS Word, MS Excel, MS Power Point.

 

Webinar: Explorarea modului sănătos de viață în activitatea de psihoprofilaxie

UNDE: PsihologieMD. bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală”, organizat cu scopul dezvoltării competențelor pentru menținerea și promovarea unui mod sănătos de viață. Abilități dobândite: Dezvoltarea abilităților și competențelor pentru menținerea și promovarea unui mod sănătos de viață; Explorarea tehnicilor care contribuie la adoptarea unui mod sănătos de viață.

 

Jazz-n Chișinău International Festival – Ediția a XI-a

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Jazz-n Chișinău International Festival” a ajuns la ediția a XI-a, și rămâne a fi unul din cele mai ample evenimente culturale de nivel european din Republica Moldova. Festivalul prezintă la fiecare ediție idei și viziuni noi în domeniul jazz-ului modern, care contribuie la dezvoltarea culturală a societății noastre. Acest festival, reușește de fiecare dată, să unească la un loc, atât instrumentiști și vocaliști valoroși ai jazz-ului autohton, cât și vedete ale jazz-ului din  multe alte colțuri ale lumii, întrunind astfel, diferite stiluri de interpretare a muzicii jazz, specifice pentru fiecare cultură în parte, pe care o promovează fiecare invitat.

 

Proiecție de film: „Varvara”

UNDE: Cinematograful „Odeon”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:00

CONTEXT: Filmul „Varvara” spune istoria lui Sașa, un instalator care își face meseria cinstit și refuză să trăiască după regulile unei societăți infectate de corupție. Nașterea peamatură a fiicei care suferă de o anomalie de dezvoltare, îl provoacă să se confrunte cu dublele standarde ale unei lumi decăzute. Un film despre cum este să fii o cioară albă într-o lume în care predomină conformismul și prețul pe care trebuie să-l plătești pentru a-ți păstra conștiința curată.

 

Curs de întroducere în Filosofie și Psihologie

UNDE: Centrul New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 19:30

CONTEXT: Subiectele  principale: Exerciții de psihologie; Compararea și dezvăluirea conexiunilor cu ceilalți; Test de psihologie; Discuții filosofice; Explorarea Principiilor și legile vieții; Sfaturi pentru dezvoltarea personalității, Sfaturi și exerciții pentru autodescoperire ș.a.

 

Expoziție de pictură: „Moldova Frumoasă”

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: Până la data de 23 iunie, curent

CONTEXT: Îndrăgostită de Moldova, pictorița lituaniană Ausra Raulickyte, invită toți iubitorii de artă, să se lase surprinși de viziunea ei asupra autenticității locurilor. A început să cocheteze cu arta acum câțiva ani, iar astăzi își prezintă expoziția de picturi la Europa Cafe. Vă așteptăm la cel mai mare Centru de Informare al Uniunii Europene. Expoziția de pictură este deschisă publicului grație Ambasadei Lituaniei din Republica Moldova.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Proiect: „Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” – FORCE_med
Titlul sarcinii: Actualizarea curriculum-ului la disciplina „Genetică medicală” la Programul de studii superioare de master Tehnologii Moleculare în sănătate. Proiectul învățământul superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025. Prin intermediul acestui subproiect IP USMF „Nicolae Testemițanu” își propune realizarea unui set de intervenții orientate spre modernizarea procesului educational prin fortificarea capacităților tehnico-materiale și prin creșterea abilităților de cercetare a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, precum și a tinerilor cercetători. Termenul limită – 20.06.2023, ora 15:00

 

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați potriviți și calificați pentru următoarele posturi:  Coordonator de locuințe;  Asistent de expediere și călătorie. Coordonator de locuințe (Chișinău-2023-21). Pentru a aplica accesați: https://bit.ly/3MDoM6t.  Termen limită de aplicare: 14 iunie 2023. Asistent de expediere și călătorie (Chișinău-2023-22) Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/3WH0FZd. Termen limită pentru depunerea candidaturii: 14 iunie 2023
Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați: https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de angajare (ERA).

 

Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este deschis

UNDE: Secretariatul Comun a Programului la  adresa: [email protected]

CÂND: Termen limită  de aplicare: 4 iulie, curent

CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK;  Proiecte de scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată AICI

 

Programul de master „Design Vestimentar și Textil” Lansat în septembrie 2022, scopul acestui program de masterat este de a revoluționa industria tradițională a modei prin introducerea modei etice și digitale, a designului ecologic, a standardelor afacerilor circulare și a valorizării diversității și incluziunii, subiecte de interes în tendințele contemporane ale modei la nivel mondial. Masteranzii acestui program abordează subiectele: Teoria designului vestimentar; Forme și reprezentare în design; Sisteme CAD în confecții; Tehnici avansate în design textil; Softuri specializate în design; Inovații prin biodesign; Tehnologii avansate de fabricare în textile; Sustenabilitate în moda circulară; Stilistică și compoziție avansată; Îmbrăcăminte inteligentă; Promovarea produselor și comunicarea vizuală; Dezvoltarea afacerii. Perioada de depunere a dosarelor pentru admiterea la următorul an de studiu este iulie-august 2023  – Universitatea Tehnică a Moldovei.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serbian, efectuează o vizită la Berlin, în perioada 4-7 iunie, curent. Sub egida Societății germane de Politică Externă, se desfășoară masa rotundă privind regelementarea conflictului transnistrean, eveniment la care participă oficiali și experți din mai multe țări.

 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Italia, în perioada 4-7 iunie, curent. Agenda vizitei include discuții cu parlamentarii din comisiile pentru politica externă din Senat și Camera Deputaților, precum și viceministrul Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va mai participa la inaugurarea Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, care a fost construit recent în Parlamentul italiei. La Roma, șeful Legislativului va discuta despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova cu reprezentanții mai multor companii italiene.

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 6 – 8 iunie curent două vizite de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei și Stockholm, Regatul Suediei, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE.

Marți, 6 iunie, la Bruxelles, ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, Gert Jan Koopman, directorul general pentru politică europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene precum și cu alți oficiali europeni.

După întrevedere, la ora 14:15, ora Chișinăului  oficialii vor susține declarații de presă. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina web a NATO.

 

Pentru prima dată în istoria țării noastre, Republicii Moldova i s-a conferit rolul de vicepreședinte a cele de-a 111-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, care se desfășoară la Geneva, Elveția, în perioada 5-16 iunie, curent. Această funcție va fi îndeplinită de Secretara de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, care în această calitate, va prezida mai multe sesiuni plenare la care vor participa miniștri, secretari de stat, directori, inspectori de muncă, parteneri sociali, dar și alți oficiali delegați, să se expună asupra raportului Directorului  general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilibert F.Houngbo, pe tema: „Progresele în domeniul justiției sociale”.

 

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Meroslava Parii
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii