Cheltuielile electorale ale Blocului Renato Usatîi: 6,5 milioane de lei, plătiți pentru publicitate și mașini de la 213 oameni

Irina Odobescu
02/07/2021
Foto: Renato Usatîi via Facebook

Blocul Electoral Renato Usatîi indică donații de la persoane fizice în mărime de 5,5 miloane de lei în primele cinci săptămâni ale raportării resurselor financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC). Suma donată reprezintă mai mult de jumătate dintre resursele financiare ale blocului. Cei mai mulți bani au fost achitați pentru publicitate, respectiv 6,5 milioane de lei. 

Prima săptămână a campaniei electorale a fost finanțată din resurse proprii în sumă de două milioane de lei. Persoanele din afara țării au contribuit și ele cu donații de peste 640.000 lei, iar persoanele juridice – 209.000 lei.

Formațiunea politică, până la 1 iulie 2021, a fost ajutată financiar de două companii, fiecare donând câte 104.000 lei. Onor Impex SRL prestează servicii conexe pentru transporturi terestre. Compania a raportat 1.084.600 profit net în 2019. Eurorealtcon a raportat în 2019 datorii de peste 1,3 milioane de lei, pe când suma activelor circulare era de 891.000 lei.

Blocul Renato Usatâi s-a bucurat de donații de la sute de oameni din țară și până la 100 de persoane din străinătate. Mecanici, manageri, directori, contabili, șoferi, primari, bibliotecari, educatori, ingineri, avocați au contribuit cu sume de la 2.000 până la 50.000 lei.

Notă: Acesta este ultimul Raport de finanțare prezentat la CEC de partid. Toate raportele pot fi accesate aici. 

Cheltuielile, la 1 iulie, au ajuns la puțin peste 8,9 milioane de lei. Cei mai mulți bani, 6,5 milioane au fost plătiți pentru publicitate. Ca să fie vizibil la posturile de televiziune, Blocul Renato Usatîi a achitat 4,9 miloane de lei. Puțin peste 700.000 au fost plătiți pentru publicitatea din presa scrisă, aceiași sumă revenindu-i și vizibilității în mediul online.

Pentru cheltuielile de transport au fost raportate 780.000 lei. Achitarea serviciilor de internet, telefonie fixă și mobile au ajuns la 36.555 lei. Procesul de creare a materialelor electorale și printarea acestor a costat partidul 72.700 lei.

Blocul indică și procurarea focurilor de artificii cu 100.000 lei. Pentru tipărirea ziarului electoral Puterea e în Adevăr au fost cheltuiți 350.000 lei. De asemenea 213 persoane, printre care liderul formațiunii, au oferit propriul automobil în folosință Blocului.

Anticoruptie.md monitorizează rapoartele financiare ale concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Vă vom informa despre cine sunt donatorii partidelor și cum și pentru ce cheltuie banii concurenții electorali. Ne poți susține cu o donație ca să investigăm schemele de finanțare ilicită, interesele obscure și candidații cu probleme de integritate.   

Irina Odobescu
02/07/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii