Partidul Șansă, fără șansă la Curtea de Apel

Anticoruptie.md
30/11/2023
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău nu a admis contestația partidului Șansă, exclus din campania electorală cu două zile înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Reprezentanții formațiunii pot depune recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Anunțul despre excluderea partidului Șansă din campania electorală a fost făcut de premierul Dorin Recean pe 3 noiembrie.

„Prin derogare de la prevederile Codulului Electoral se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC) prin intermediul comisiilor de circumscripție va informa secțiile de votare despre prezenta măsură, iar cel târziu până pe 4 noiembrie 2023 vor aplica ștampila cu mențiunea RETRAS în toate buletinele de vot în dreptul candidatului înaintat de partidul ȘANSA”, a menționat Recean. 

Potrivit premierului, decizia CSE este luată din considerente de securitate națională în contextul războiului hibrid îndreptat de Federația Rusă în comun cu o grupare criminală organizată împotriva Republicii Moldova.

„Acest lucru este despte securitatea statului, implicarea unui inamic nu va fi admisă. Dacă cineva a crezut și va crede că doar vom urmări toți purtătorii de sacoșe, se greșesc. Nu avem voie să acționăm prin ignorare. Legea ne obligă să acționăm. Protejăm Republica Moldova de o rețea de criminală. Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată și nu un partid politic. Miza adevărată este suveranitatea statului Republica Moldova, pacea din comunitatea noastră”, a conchis premierul. 

Totodată, Recean a precizat că în procesul de monitorizare și documentare a sistemului de corupere a alegerilor ar fi fost implicate 5.000 de persoane. Drept urmare au fost întocmite 160 de volume de dosare penale, dintre care 70 au fost trimise în judecată.

Anticoruptie.md
30/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii