VIDEO// Doi avocaţi din Nisporeni, condamnaţi pentru trafic de influenţă, lăsaţi să activeze în sistem

Julieta Saviţchi
07/12/2022
Boris Sterpu şi Sergiu Tîmbur

Doi avocaţi cu licenţa suspendată, condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, au fost lăsaţi să revină în sistem. Curtea de Apel Chişinău a anulat pedeapsa complementară, stabilită de instanţa de fond, intedicţia de a activa în avocatură timp de un an. Decizia este executorie din momentul pronunţării, însă e cu drept de atac în Curtea Supremă de Justiţie.

Este vorba despre Sergiu Tîmbur şi Boris Sterpu din Nisporeni. La 6 octombrie 2021, Judecătoria Ungheni i-a găsit vinovaţi că au luat 8000 de euro, în 2014, de la o persoană pentru a-i rezova peoblemele cu legea. Acesta fusese condamnat încă în 2009 pentru organizarea migraţiei ilegale la 6 ani de închisoare şi a fost dat în urmărire generală pentru că se eschiva de la executarea pedepsei.

Condamnatul a solicitat iniţial asistenţă de la Boris Sterpu, iar acesta i-a comunicat cazul lui Tîmbur. Ultimul a dat asigurări că are influenţă în sistemul judecătoresc şi îl va ajuta pe bărbatul ajuns în dificultate să scape cu o pedeapsă non-privativă de libertate.

Celor doi avocaţi au fost găsiţi vinovaţi de trafic de influenţă şi li s-a aplicat amenzi de 120.000 de mii de lei, fiind privaţi de dreptul de a profesa avocatura timp de un an.

În timpul percheziţiilor, la Sergiu Tîmbur au fost găsite muniţii, fiindu-i incriminat încă un capăt de acuzare, pentru care i-a fost aplicată o amendă de 30.000 de lei de către Judecătoria Ungheni. Curtea de Apel Chişinău i-a anulat această amendă, aplicând amnistia.

Întrebat de reporterii portalului Anticorupţie.md dacă revine în avocatură, Sergiu Tîmbur s-a arătat indignat de întrebare. „Asta-i treaba mea. Nu are ce să vă intereseze pe voi ce voi face eu”, a spus apărătorul.

Julieta Saviţchi
07/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii