Un nou dosar pe numele lui Veaceslav Platon, trimis în judecată

Anticoruptie.md
21/08/2019

Un nou dosar în care omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat deja la 30 de ani de închisoare în alte două dosare, este învinuit pentru alte trei capete de acuzare a fost trimis în judecată. Despre asta a anunțat miercuri Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Platon este învinuit de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari. Astfel, la începutul anului 2013, în timp ce deținea, prin intermediul persoanelor fizice şi juridice interpuse, pachetul majoritar de acţiuni al Moldindconbank, în calitate de organizator şi conducător al organizaţiei criminale şi pentru a denigra imaginea unei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiţie, Platon ar fi dobândit copia actelor de identitate ale magistratei. Ulterior, acesta ar fi deschis la o bancă din străinătate un cont de depozit pe numele judecătoarei, pe care a depozitat suma de 300.000 de euro. 

„Respectiva sumă rezulta din veniturile ilicite, obţinute în urma organizării tranzitării lor prin acte și documente de executare fictive, cu instigarea angajaţilor instituţiei financiare, a executorilor judecătoreşti şi a magistraţilor din Republica Moldova de a abuza de funcţiile lor la întocmirea şi emiterea documentelor false”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Ulterior, utilizând cardul bancar fals și copia actelor de identitate pe numele magistratei, prin intermediul POS-terminalului din cadrul filialei Centru a Moldindconbank, Platon ar fi dispus punerea în circulaţie a cardului vizat, fără ca judecătoarea să cunoască acest lucru, și a extras, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare, suma de 297.000 de dolari.

Dacă va fi găsit vinovat în acest dosar, Platon riscă o nouă pedeapsă privativă de libertate sub formă de închisoare de până la 10 ani.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii. La câteva luni, el a fost condamnat la alți 12 ani de închisoare într-un dosar pornit pentru infracțiuni similare.

Anticoruptie.md
21/08/2019

Comentarii