Stoianoglo, cu denunț la Procuratura Generală: „Sunt victima răzbunării”

Anticoruptie.md
08/12/2022
Sursa: CIJM

Apărătorii lui Alexandr Stoianoglo au depus un denunț la Procuratura Generală în numele clientului lor. Anunțul a fost făcut chiar de procurorul general suspendat, într-o conferință de presă. Stoianoglo a declarat că dosarele sale sunt fabricate și că este victima unui plan de răzbunare care ar fi dirijat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.  Ultimul nu a comentat declarațiile, dar anterior a spus că membrii comisiei de evaluare ar fi depistat în activitatea lui Stoianoglo „lucruri strigătoare la cer”.

Procurorul general suspendat s-a referit la scrugerile de informații de pe Telegram. Deși consideră că autorii ar trebui trași la răspundere, totuși apelează la conținutul publicat de aceștia.

„Republica Moldova nici nu își poate imagina ce ministru atotputernic are. A decis totul în locul CSP. El știe ce decizie va fi luată și că cererile îmi vor fi respinse. După toate acestea, mai trebuie să explic că în cazul meu s-a comis o crimă”, a menționat Stoianoglo.

Procurorul general suspendat mai spune că  evaluarea sa a fost părtinitoare, iar calificativul „nesatisfăcător” a fost pus fără niciun temei factologic sau legal. 

„Nu cred că autenticitatea corespondenței lui Litvinenco mai poate fi pusă la îndoială. În unele mesaje, Litvinenco e informat că celula pentru mine deja e pregătită și îi expediază și poze cu aceasta. Mai sunt dubii cum s-au presat membrii CSP și procurorii pe dosarele mele? Exact în aceeași manieră s-a desfășurat evaluarea mea. Reprezentanții societății civile au dat note la indicația guvernării”, a explicat Stoianoglo.

Anterior, Sergiu Litvinenco a menționat că în timpul evaluării, comisia ar fi scos la iveală „lucruri ieşite din comun, strigătoare la cer”.

„Urmare a analizei raportului comisiei de evaluare, urmare a audierii atât a membrilor comisiei de evaluare, cât şi a procurorului general suspendat, CSP a decis să acorde calificativul nesafisfăcător dat fiind faptul că în raport au fost lucruri ieşite din comun, strigătoare la cer. Analiza arată că Alexandr Stoianoglo nu şi-a înţeles esenţa funcţiei. Este inadmisibil într-un stat de drept ca procurorul general să solicite consultanţă juridică de la o persoană investigată de procuratură. Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon. Abordarea şi comunicarea lui Alexandr Stoianoglo în raport cu Plahotniuc a fost una corectă, doar că nu a avut aceeaşi abordare şi în cazul lui Platon”, a spus Sergiu Litvinenco la TV8.

Judecătoria Chişinău examinează dosarul în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu. Acuzatorii declară că Stoianoglo l-a ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare.

Acesta este al treilea dosar penal de învinuire a lui Alexandr Stoianoglo care a ajuns pe masa magistraţilor. Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

În gestiunea Judecătoriei Chişinău se află încă două dosare penale pe numele procurorului general suspendat. Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită. În gestiunea procurorilor se mai află şi dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează abuzul în serviciu comis în perioada când se afla în funcţia de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat în toate cazurile.

Anticoruptie.md
08/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii